Waterbus: kritiek op vaarten die uitvallen

0
479
Foto: Hans Hulswit

Foto: Hans Hulswit
REGIO – Er is kritiek op de Waterbus. Richting Rotterdam vallen er deze zomer allerlei vaarten uit. Vervoerder Blue Amigo wijst het personeelstekort aan als oorzaak. Ook de vakantieperiode en wat coronagevallen spelen parten, geeft woordvoerder Danny Doesburg aan.

Gefrustreerd
“Ik begrijp dat de reiziger teleurgesteld of gefrusteerd is. Wij proberen er alles aan te doen om teleurstellingen zo veel mogelijk te voorkomen”, belooft hij.

De meeste hinder is op vaart 20 tussen Dordrecht en Rotterdam. Tussenstops zijn er in Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Ridderkerk en Krimpen. In de dienstregeling is bijvoorbeeld te zien dat op maandag zeven vaarten uitvallen. Lijn 21, van Rotterdam naar Kinderdijk, vaart tijdelijk niet. “Die keuzes zijn gebaseerd op reizigersaantallen”, verduidelijkt Doesburg. Hij hoopt dat Blue Amigo na de zomervakantie minder of geen vaarten meer hoeft te schrappen.

Naast de vakantieperiode, waarin ook personeel van Blue Amigo op vakantie is, heeft het bedrijf te maken met een tekort aan personeel. “Dat is helaas niet nieuw en dat vinden wij heel vervelend. Wij willen geen vaarten die uitvallen, maar dat is nu wel aan de orde.”

Hoger loon en lagere werkdruk
Vakbonden bereikten vorige week een akkoord met Blue Amigo over een hoger loon en een lagere werkdruk. “Dat was hard nodig. Stakingen waren anders onvermijdelijk”, aldus Marijn van der Gaag (bestuurder FNV Streekvervoer) in een persbericht.

De Waterbus-exploitant probeert, zo zegt Doesburg, op verschillende manieren aan nieuw personeel te komen. In de Schokhaven in Zwijndrecht komt bijvoorbeeld, richting het water, een gigantisch doek te hangen. “Naarmate de functie steeds specialistischer wordt, wordt het vangen van de vis steeds lastiger. Dus gaan we nieuwe dingen proberen.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.