Cuypdieren vinden nieuw thuis

0
307

Foto: RTV Dordrecht
DORDRECHT – De dieren van Aelbert Cuyp die de afgelopen maanden in de binnenstad van Dordrecht te zien waren hebben een nieuw thuis gevonden. De dieren waren in de stad gezet door het Dordrechts Museum om aandacht te vragen voor de tentoonstelling In het licht van Cuyp. En met succes. Veel mensen vonden de dieren zo leuk dat ze het museum vroegen of ze er een mochten hebben. Na inventarisatie hebben diverse sociale instellingen en particulieren dan ook een Cuypdier gekregen. De particulieren werd gevraagd een kleine donatie te doen voor een goed doel. Het geld dat hiermee bijeen is gebracht komt ten goede aan dierenasiel Louterbloemen.

De schilderachtige Cuypdieren zijn op heel verschillende plekken in Dordt terecht gekomen. Zo wilde Duurzaamheidscentrum Weizigt er bijvoorbeeld graag enkele hebben.Op deze manier zijn een groepje koeien en een schaap van Cuyp toegevoegd aan de stadsboerderij.

Ook Bewonersplatform Kromhout had belangstelling. Daar is een koe geplaatst in een vlindertuin. Diverse koeien en ook enkele paarden gingen naar particulieren.

Donatie
Het Dordrechts Museum had aan de particulieren gevraagd om naar eigen inzicht en draagkracht een donatie te doen voor een goed doel. Het opgehaalde bedrag (670 euro) is dinsdag aan dierenasiel Louterbloemen geschonken. Zo komt het werk van Aelbert Cuyp ten goede aan levende dieren.

Museumdirecteur Femke Hameetman overhandigde het ingezamelde geld en een Cuypdier aan Mirjam Addiks van dierenasiel Louterbloemen. Hameetman: ”Geweldig dat al die mooie dieren van Cuyp hun weg hebben gevonden. En wat goed dat we gezamenlijk daarmee ook nog een bedrag aan Louterbloemen kunnen schenken. Het is geen heel groot bedrag maar alle beetjes helpen.”

Openbaar gebouw
Ook de gemeente Dordrecht wil graag in een openbaar gebouw een van de dieren van Aelbert Cuyp een plekje geven. Over de precieze locatie wordt nog nagedacht, zo laat cultuurwethouder Rik van der Linden weten: “Prachtig om te horen dat de dieren van Cuyp een nieuw hedendaags thuis hebben gevonden. Wij zijn als gemeente ook nog op zoek naar een geschikte plek. Ik vind het een erg leuke manier om onze meest beroemde schilder uit Dordrecht te eren.”

In het licht van Cuyp trok uiteindelijk 80.000 bezoekers en hoort daarmee in het rijtje meest succesvolle tentoonstellingen van het Dordrechts Museum.