Recorddroogte in de regio; juli was nooit eerder zo droog

0
346

REGIO – Onze regio maakt de droogste juli mee in bijna vijftig jaar. Sinds het begin van de neerslagmetingen, in 1974, is er niet zo weinig regen gevallen in de maand juli. De teller staat nu op 9 millimeter op het meetpunt bij Rotterdam-The Hague Airport. “Normaal gesproken zou dit bijna 79 millimeter moeten zijn”, zegt weerman Ed Aldus van Rijnmond. “We zitten dus echt met een groot neerslagtekort.”

Bij de rivieren de Rijn, Maas en IJssel zijn er zelfs maatregelen getroffen door Rijkswaterstaat vanwege de droogte. Op delen van de IJssel is er een passeerverbod en ook worden de sluizen minder vaak geschut. Dit om water langer vast te kunnen houden. Dit kan wel leiden tot langere wachttijden bij de scheepvaart. “In 2018 was er ook ellende voor de scheepvaart vanwege de droogte. Toen viel er 13,7 millimeter regen. We benaderen dat record dus al.”

Paar maanden
Nu is het dus weer raak en is het ontzettend droog in de regio, net zoals in de rest van het land overigens. “Regionaal gezien zitten we met een tekort van 180 millimeter in het oosten van Rijnmond tot 270 millimeter in het westen. Dat gaat nog wel een paar maanden duren voordat we dat hebben gecompenseerd.”

Er zou dus meer regen moeten vallen, maar zo simpel is dat ook niet. Zeker niet omdat, volgens een Europees model, de komende twee weken geen noemenswaardige neerslag belooft te vallen. “In de loop van zondag op maandag komt er iets, misschien twee of drie millimeter. Nu onweert het ook bijvoorbeeld in Duitsland, maar dat is slechts een druppel op een gloeiende plaat.”
Idealiter zou het een week lang gestaag moeten regenen, maar dat zit er voorlopig dus niet in. Volgens Ed Aldus liggen de extremen – heel nat weer of nu enorme droogte – tegenwoordig heel dicht bij elkaar. Voorlopig zal dit volgens hem nog wel even blijven doorgaan.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Rijnmond.