Papendrechtse duivenmelker verliest 4 dieren door slecht weer

0
545

Foto: pipa.be
PAPENDRECHT – Het is voor Peter van Sintmaartensdijk uit Papendrecht niets bijzonders: regelmatig zet hij een deel van zijn duiven op transport voor een wedstrijd waarbij de vogels honderden kilometers verderop worden losgelaten om vervolgens terug naar huis te vliegen. Maar afgelopen vrijdag verliep het anders dan gehoopt. Bij een internationale duivenwedstrijd vanuit de Zuid-Franse stad Narbonne raakten 20.000 dieren de weg kwijt en keerden niet terug bij hun baasjes. De oorzaak: slecht weer.

Van Sintmaartensdijk had 11 dieren inzet voor de wedstrijd. Maar slechts zeven kwamen aanvliegen. “Normaal gesproken houdt de organisatie de weersvoorspellingen heel goed in de gaten. De Nederlandse wedstrijdsorganisatie heeft een contract met een weersstation”, legt de duivenmelker uit. Bij slecht weer worden de dieren niet losgelaten en wordt de vlucht uitgesteld. “Maar deze organisator heeft de kaarten blijkbaar niet goed bekeken. Er is niet verantwoord gelost”, meent hij.

Uit de hand gelopen hobby
Peter heeft tussen de 150 en 200 duiven. Ongeveer 100 daarvan worden ingezet tijdens wedstrijden. Met de anderen kweekt hij. Hij is 35 jaar geleden begonnen met deze hobby, terwijl hij niet eens uit een melkersfamilie komt. “Ik had vriendjes die thuis duiven hadden. En toen zei ik: als ik later een eigen huis heb, wil ik ook duiven houden. En zo geschiedde. Achter zijn dijkhuis staat nu een 28 meter lang hok.

Hoewel het voor Van Sintmaartensdijk meer een hobby is, is hij wel regelmatig met zijn duiven in de prijzen gevallen. En een goede duif is onder liefhebbers gewild; in de duivensport kan veel geld omgaan. Toch valt de financiële strop voor hem mee. “Er zijn mensen die veel duurdere duiven kwijt zijn. Die zullen wel balen en denken: had ik ‘m maar eerder verkocht.”

Van Sintmaartensdijk legt uit dat er wel vaker duiven sneuvelen tijdens een wedstrijdvlucht. Een dier kan gegrepen worden door een roofvogel of tegen een elektriciteitskabel vliegen. Maar dat ze door een onweersbui niet thuiskomen, is uitzonderlijk. “Ze raken er door gedesoriënteerd. Hoe dat precies werkt, blijft een raadsel. Het blijft iets speciaals dat ze in Zuid-Frankrijk uit een vrachtwagen worden gelaten en terug naar hun hok in Papendrecht vliegen. Maar we weten dat het mis kan gaan met slecht weer. Als de voorspellingen niet goed zijn, worden de duiven meestal niet gelost en wordt de vlucht uitgesteld.”

Nieuwe poging
Toch is de Papendrechtse duivenmelker door het drama niet uit het veld geslagen. “We kunnen we blijven treuren, maar dat heeft geen nut. Voor dit weekend heeft hij alweer duiven ingekorfd. Het is de laatste lange afstandsvlucht (meer dan 1000 kilometer) van dit jaar. “Daarna hebben we tot september alleen nog wat trainingsvluchten met nieuwe duiven. Het seizoen begint weer in april.

In de tussentijd richt hij zich op het kweken van nieuwe talenten. Dat wordt nog wel spannend. “Het is afwachten of ze goede kwaliteiten hebben. Niet elk mens loopt de marathon in 2 uur en 20 minuten. En zo is het ook bij deze dieren.”

Dit artikel is afkomstig van de streekredactie omroepen Drechtsteden.