Terug van vakantie? Laat de kraan 1 minuut lopen

0
441
Foto: Hans Hulswit

Foto: Hans Hulswit
PAPENDRECHT – Drinkwaterbedrijf Oasen heeft de jaarlijkse campagne voor alle thuiskomende vakantiegangers weer gestart. Doel is ervoor zorgen te zorgen dat de waterkwaliteit in alle huishoudens op peil blijft, ook als de kranen een tijd lang niet zijn opengedraaid.

“ls er tijdelijk niemand thuis is, wordt er vaak weinig tot geen water verbruikt. Het drinkwater in de leidingen in huis staat dan stil. Vooral bij warm weer heeft dit gevolgen voor de drinkwaterkwaliteit. De leidingen en kranen in huis geven metalen af aan het stilstaande water. Dit heeft geen gevolgen voor uw gezondheid, maar het water smaakt hierdoor minder lekker”, laat Oasen weten. “Wanneer u de kranen in huis 1 minuut open zet en u de wc’s een keer doortrekt, dan zijn de huisleidingen goed doorgespoeld en komt er weer vers water uit de kraan.”

Duurzaam
Om waterverspilling tegen te gaan, adviseert het drinkwaterbedrijf het doorgespoelde water op te vangen in een emmer of gieter. Op deze manier kan het gebruikt worden om bijvoorbeeld de plantjes water te geven of mee schoon te maken. Als je alle kranen namelijk 1 minuut open zet, gebruik je bijna 50 liter water.

Scholen
Voor de zomervakantie ontvingen alle scholen waaraan Oasen kraanwater levert, een brief met daarin de oproep de kranen door te spoelen bij de start van het nieuwe schooljaar. “Als geheugensteuntje kregen de scholen een setje kraanhangers met dit advies. Zo starten alle leerlingen en leerkrachten in het nieuwe schooljaar met lekker en vers drinkwater van goede kwaliteit.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.