Een betaalbaar, duurzaam en toch uniek interieur: 5 tips

0
334
Afbeelding: Ron Hoekstra, https://libertyondemand.biz/ron-hoekstra/

(Partnercontent)

Ook met een laag budget is het mogelijk om een huis gezellig, karakteristiek, persoonlijk, kortom uniek te maken. Er hoeft niet geshopt te worden op woonboulevards, design is slechts een holle modeterm en het waarschijnlijk lang aanhoudende duurzaamheidsstreven biedt mogelijkheden. Vijf tips om een interieur op een betaalbare manier in te richten met oog voor trends en detail.

Zelf meubels maken van gerecycled hout
De website Hout van Toen biedt op maat gemaakte eiken kasten, maar ook de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met duurzaam en karakteristiek bouwmateriaal. Balken en planken hebben voorheen dienst gedaan als spoorbiels en gaan nog heel lang mee. Als u handig bent – anders is er vast wel iemand met een linker- en rechterhand in uw omgeving – maakt u zelf meubels van gerecycled eikenhout.

Kringlopen
Tijdens een dagje kringlopen, oftewel shoppen bij enkele van de ruim 1100 kringloopwinkels die ons land rijk is, gaat er een wereld voor u open. Waarmee gaat u uw zelfgemaakte eiken kast vullen? De unieke accessoires liggen er voor zeer schappelijke prijzen voor het oprapen. Dat ene houten beeldje, lijstje of vaasje geeft direct karakter aan uw inrichting. Ook hier geldt: u bent duurzaam bezig door dingen te hergebruiken in plaats van nieuw aan te schaffen.

Stap af van woon-clichés
Jan Dirk van der Burg, Fotograaf des Vaderlands, heeft met het boek Typisch Nederland aangetoond hoezeer onze interieurs onderhevig zijn aan kopieergedrag: de letters HOME staan bijvoorbeeld in bizar veel woningen, kliko’s worden massaal met een soort behang bestickerd. Verzin zelf iets om u aan deze marketing-mechanismen te onttrekken, want ’trendy’ wil niet zeggen dat we elkaar klakkeloos nadoen en kopen wat er toevallig in de etalages staat.

Inlijsten
Vanzelfsprekend is een ingelijste foto ook iets dat iedereen heeft, maar binnen dit genre kunt u origineler te werk gaan. Naast de dierbare kiekjes van familie en vrienden zijn ingelijste foto’s van uw favoriete sporters, filmsterren, filosofen of muzikanten mooie blikvangers. Deze groot laten uitprinten bij de lokale copyshop kost een habbekrats en een mooie tweedehands lijst is zo gevonden.

Zitmeubels nieuwe look geven
Het opnieuw bekleden van zitmeubels geeft ze een frisse look. De zitting kan misschien een upgrade gebruiken met wat nieuw schuimrubber, maar dat zijn ook de kosten niet. Kijk de kunst af bij een kennis of op YouTube, en wie weet heeft u er een hobby bij. Een enkeling maakt er zelfs een aardige bijverdienste van.