Boskalis heeft goed eerste halfjaar

0
235
Foto: Boskalis

PAPENDRECHT – Boskalis heeft de eerste helft van het jaar afgesloten met een hogere omzet en meer winst in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Vooral klussen in Azië droegen bij aan het resultaat. Verder zorgde de verkoop van een belang in havensleepbedrijf Keppel Smit voor een eenmalige boekwinst van 50 miljoen euro.

Boskalis, dat onder andere veel werk heeft met de realisatie van een nieuwe luchthaven in een baai bij de Filipijnse hoofdstad Manilla, zag de omzet in de eerste zes maanden stijgen tot 1,6 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 1,3 miljard euro. De nettowinst steeg van 72 miljoen naar 117 miljoen euro. Van die 117 miljoen euro kwam 37 miljoen uit eenmalige baten en lasten.

De bezetting van de schepen van Boskalis was volgens het bedrijf hoog. Naast het megaproject in Manilla is Boskalis onder andere ook belast met andere omvangrijke projecten zoals de tunnel tussen Duitsland en Denemarken en de aanleg van een nieuwe haventerminal en polder in Singapore. Ook houdt Boskalis zich bezig met dijk- en kustbescherming in Nederland.

Selectiever
Ook op het gebied van offshore windmolenparken heeft Boskalis nog werk te over. Zo is het bedrijf ook mede belast met de aanleg van een omvangrijk windmolenpark in Taiwan.

Topman Peter Berdowski legt uit dat het bedrijf selectiever kan zijn met het aannemen van projecten. Van de tien windparken op zee die worden aanbesteed kan Boskalis er bijvoorbeeld maar twee doen. Dit betekent ook dat het concern betere prijzen kan vragen. Berdowski benadrukt dat dit ook nodig is, omdat in deze sector de laatste jaren weinig is verdiend. “De situatie nu zal zich moeten vertalen in betere contracten”, zegt hij.

Berdowski sprak van een “knappe prestatie”, gelet ook op de beperkende coronamaatregelen die tot voor kort nog wel voor inefficiëntie zorgden. Daarnaast wijst de topman op de inflatiedruk en krapte op de arbeidsmarkt, waar ook Boskalis mee te maken heeft.

Overname
Over de eventuele overname van Boskalis door HAL zegt Berdowski: “In maart kondigde onze bestaande grootaandeelhouder HAL aan dat ze voornemens was om een bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen Boskalis. Wij hebben sindsdien intensieve gesprekken gevoerd met HAL waarbij wij de belangen van alle stakeholders hebben meegewogen. Inmiddels heeft HAL haar bod uitgebracht en heeft Boskalis zijn formele positie in een Position Statement openbaar gemaakt. Binnenkort zullen wij dit standpunt toelichten aan onze aandeelhouders in een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders, waarna het aan de aandeelhouders is of ze hun aandelen zullen aanbieden. In de loop van de maand september zal meer duidelijkheid ontstaan over de uitkomst van het bod.”

Bron: Transport Online