PAPENDRECHT – Niet alleen wij, maar ook egels hebben last van de afgelopen warme dagen. Dat merken ze ook bij de Egelopvang in Papendrecht. “We waren blij dat het woensdag wat koeler was, dat betekent dat er op dagbasis iets minder egels binnenkomen,” vertelt Ferry van Jaarsveld van de opvang.

“Egels zijn insecteneters. Ze eten voornamelijk slakken en wormen. Als de grond zo droog is dat er geen slakken en wormen meer te vinden zijn, dan kunnen zij ’s nachts niet voldoende eten vinden en gaan zij ook overdag opzoek.” Ferry vertelt dan ook dat ze bij de opvang veel egels erg mager aantreffen, “omdat er gewoon geen eten te vinden is.”

“Ondanks dat we aan het begin van het jaar wat regen hebben gehad, is het alweer erg droog. Woensdag heeft het wat geregend, maar dat zet nog geen zoden aan de dijk.” De verwachting is dan ook dat het nog wel even duurt voordat er voldoende voedsel te vinden is voor de dieren.

Verdubbeling
Ferry is nu vijf jaar werkzaam bij de opvang. En tijdens zijn eerste jaar vingen zij ruim 500 egels op. In vijf jaar tijd is dat meer dan verdubbeld. “Afgelopen jaar vingen wij er 1200 op en door de aanhoudende warmte, en droogte zal dat dit jaar zeker verder toenemen. Daarbij moet gezegd worden dat wij voorheen alleen maar egels uit het Rijnmondgebied, Hoekschewaard en de Drechtsteden opvingen en nu ook uit Zeeland en Brabant. Maar er komen ook zichtbaar steeds meer dieren uit ons gebied.”

Foto: Dennis Koorevaar

Gemiddeld komen er tien tot vijftien egels per dag binnen. Vanaf september gaat de opvang uit van 200 tot 250 egels per maand. Na drie maanden gaan er zo’n 25 egels naar buiten en kunnen er dus weer 25 naar binnen. “Maar om alle egels daadwerkelijk een plekje kunnen geven, is soms best een uitdaging.”

Wat kun je zelf doen?
Mocht je zelf voor een goede leefomgeving voor een egel willen zorgen dan kun je volgens Ferry een aantal dingen doen. “Laat in de herfst de bladeren in de tuin liggen. Zo blijft de bodem langer vochtig. En mocht je je tuin wel netjes willen houden, dan is een bakje kattenvoer en water ook voldoende.”

Dit artikel is afkomstig van de streekredactie omroepen Drechtsteden.