Goed voorbereid op de fiets naar school

0
209
Foto: Koninklijke Gazelle

PAPENDRECHT – Hoewel het nog hoogzomer is gaan de scholen in onze regio vanaf volgende week toch écht weer beginnen: een periode waarin iedereen altijd weer even in het ritme moet komen. Wellicht gaat jouw kind wel voor het eerst naar de middelbare school en kan hij/zij zelf met de fiets naar school. Ook in het verkeer is het weer wennen aan de drukte op de weg. In de zomerperiode rijden de helft minder auto’s op de weg en na de vakantie loopt dit al snel op met iedereen die weer naar het werk en school gaat. Om die reden delen we hier een aantal tips om fietsen naar school voor iedereen veilig te houden.

Tip 1: Oefen de route
Gaat jouw kind voor het eerst met de fiets naar (een nieuwe) school? Oefen dan samen de route naar school. Zo kunnen onderweg de mogelijke gevaarlijke situaties extra worden benadrukt en weet je zeker dat ze op de eerste, al zo spannende, schooldag niet onderweg verdwalen. Het is bij het oefenen goed om achter de kinderen te blijven fietsen, zodat je ziet wat ze doen. Fiets de route een paar keer samen voor de eerste schooldag.

Tip 2: Doe een fietscheck
Misschien nog wel de belangrijkste tip van allemaal: Doe vooraf een onderhoudscheck!

Waar let je dan precies op bij een fietscheck?

Werken de remmen goed?
Zijn de hoogte van het zadel en het stuur goed afgestemd?
Heeft de fiets een werkend voor- én achterlicht?
Zitten kratten of manden stevig bevestigd en kan je er veilig mee fietsen?
Zijn de banden goed opgepompt?
Heeft de fiets een goed werkend slot?