Wat je moet weten over de energietoeslag

0
701

REGIO – Boodschappen, tanken, energieprijzen en kleding, alles wordt duurder. Daardoor daalt de koopkracht hard, blijkt uit nieuwe berekeningen van het Centraal Planbureau. Het brengt steeds meer mensen in financiële problemen. Veel mensen hebben de beschikbare eenmalige energietoeslag nog niet aangevraagd. Hoe werkt het?

1. Wie komt in aanmerking voor de energietoeslag?
Dat verschilt per gemeente. De landelijke richtlijn is dat mensen recht hebben op een energietoeslag wanneer hun inkomen 120 procent van het sociaal minimum is. Voor die groep geeft het Rijk geld gereserveerd. Gemeenten kunnen zelf met eigen geld meer mensen ondersteunen. Voor alle Drechtsteden, die samen een Sociale Dienst hebben, gelden de zelfde regels.

In de Drechtsteden hebben inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum recht op een energietoeslag van 1.300 euro. Heb je als inwonder van de Drechtsteden een inkomen tussen de 120 procent en 130 procent van het sociaal minimum, dan kun je 600 euro energietoeslag krijgen.

2. Hoe vraag je de energietoeslag aan en om hoeveel geld gaat het?
De richtlijn vanuit de Rijksoverheid voor de hoogte van de energietoeslag was in eerste instantie 800 euro per persoon. Dat is in juli verhoogd naar 1.300 euro per persoon. Mensen die de toeslag al voor juli aanvroegen, kunnen ook nog aanspraak maken op de extra 500 euro die sinds juli beschikbaar is.

Ook de manier van aanvragen verschilt per persoon en per gemeente. Als je al een uitkering van de gemeente ontvangt, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering, IOAW, IOAZ of Bbz, dan is de gemeente al op de hoogte van je inkomen en hoort de Sociale Dienst Drechsteden de energietoeslag automatisch over te maken. Houd zelf ook in de gaten of dit daadwerkelijk gebeurt, adviseren gemeenten.

Mensen die geen uitkering ontvangen van de gemeente, moeten de energietoeslag zelf aanvragen. Vooral de oudere mensen hebben de energietoeslag nog niet aangevraagd. Ook zijn er mensen die zich schamen en de toeslag daarom nog niet hebben aangevraagd.

Je kunt de uitkering overigens aanvragen tot en met 31 december 2022.

3. Wanneer kun je het geld verwachten?
Dat beslissen gemeenten ook zelf. Gemeenten kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen het bedrag in delen uit te keren. In Rotterdam krijgen inwoners het bedrag binnen een paar weken na aanvraag op hun rekening gestort. Het bedrag heeft geen gevolgen voor de huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. Gevolgen voor de hoogte van een eventuele uitkering heeft het ook niet.

Dat het geld doorgaans binnen een paar weken en rechtstreeks aan de mensen zelf wordt betaald, vindt kenner Marjorie Malbons van de Stichting Budgetmaatjes010 een fout. “Het is een groot bedrag en deze mensen hebben op meerdere vlakken geldproblemen. We zien dat ontvangers het geld meteen uitgeven, en het niet opsparen tot ze de afrekening krijgen van 2022. Het geld is aan het einde van het jaar al op.”

Beter zou zijn, zeggen beide experts, als de overheid afspraken had gemaakt met de energieleveranciers, waardoor de energieleveranciers korting hadden kunnen geven aan de mensen die dat nodig hebben. “Dan help je hen beter.”

4. Is het genoeg geld voor mensen die in financiële problemen zijn?
Het is een hele grote tegemoetkoming, zegt Malbons. “Maar ik denk niet dat het genoeg is voor de mensen die door de stijgende energiekosten en door de inflatie in de problemen komen.” Malbons vindt het ook niet goed dat de middeninkomens geen hulp krijgen. “Hun energiekosten stijgen inmiddels ook behoorlijk. Ik merk in die gezinnen dat mensen ervoor kiezen meer te gaan werken. Of dat ze bepaalde abonnementen stopzetten. Of hun voorschot aan de energiemaatschappij niet verhogen. Maar zo schuiven mensen betalingen vooruit en stapelen problemen zich op.”

5. Wat zou je nog meer kunnen doen als je geld tekort komt, naast het aanvragen van de energietoeslag?
Het belangrijkste advies: Vraag zo snel mogelijk hulp als je in geldproblemen komt, zegt Nico van Splunter, coördinator van Weggeefwinkel Yess en pastor in Rotterdam Bospolder-Tussendijken. “Hoe eerder hoe beter. Er zijn enorm veel welzijnsorganisaties die je kunnen helpen. Zij kennen allerlei potjes en fondsen en kunnen daar aanspraak op maken voor jou. Dat kun je als burger vaak niet. Ook kunnen ze je helpen inzicht te krijgen in je financiën. En: sluit geen gekke leningen af, dan raak je alleen maar meer in de problemen.”

Meer informatie is te vinden bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Dit artikel is een bewerking van een tekst van onze mediapartner Rijnmond.