Muggen steken niet, maar kunnen wel door een spijkerbroek heen bijten

0
354

REGIO – Muggen, we kunnen hun bloed wel drinken en toch hebben muggen hun eigen themadag. Zaterdag was het Wereldmuggendag. We zetten zeven feitjes voor je op een rij.

Dansende muggen steken niet
Er bestaan heel veel soorten muggen. Niet alle soorten steken. De muggen van een muggenzwerm steken niet. In Nederland komen 36 inheemse steekmuggen voor. Er zijn maar een paar soorten muggen die infectieziekten als malaria of knokkelkoorts (dengue) overbrengen. En alleen vrouwtjesmuggen steken…

We kweken onze eigen huissteekmug
De huissteekmug houdt van stilstaand water. Bijvoorbeeld in een regenton zonder deksel of in een schotel onder een bloempot. Muggen hebben stilstaand water nodig om hun eitjes in te leggen. Volgens Marieta Braks van het RIVM – zaterdagochtend in het Rijnmond radioprogramma Chris Natuurlijk – zijn muggen heel goed in het koloniseren van nieuwe gebiedjes. “Als het water na een regenbuitje een dagje in je tuin blijft staan, dan heb je binnen twee weken je eigen populatie muggen gekweekt.”

Waarom heeft de mug een eigen themadag?
Wereldmuggendag is uitgeroepen door Ronald Ross, een Britse arts en Nobelprijswinnaar. Die man heeft ontdekt dat muggen malaria overbrengen. Op 20 augustus 1897, vandaag precies 125 jaar geleden, heeft hij hier voor het eerst over geschreven.

De mug is het gevaarlijkste dier op aarde
Niet de krokodil of de gifslang, maar de mug is voor de mens het gevaarlijkste dier op aarde. Dit omdat een mug overdrager is van heel veel ziektes: “Hij, of liever gezegd zij, is de postbode van de ziektes. De ziektekiemen in de mug maken de mens ziek”, zegt Braks.

Een mug steekt niet
Muggen steken eigenlijk niet, ze bijten en zuigen bloed. De vrouwtjesmug heeft bloed nodig om haar eitjes te ontwikkelen.

Een mug kan door je spijkerbroek heen bijten
Muggen kunnen door je kleding heen bijten, zelfs een spijkerbroek is niet te dik voor de mug. Muggen hebben een kleine, maar wel heel spitse snuit en daarom is het vaak lastig om aan muggensteken te ontsnappen.

Muggen komen af op zweetvoeten
Muggen komen af op lichaamsgeur en op koolstofdioxide die mensen en dieren uitademen. Dan maar veel knoflook eten om je lichaamsgeur te veranderen helpt niet tegen muggenbeten.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.