Concurrentiestrijd tussen de honing- en wilde bij

0
313
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – De kleine zwart-gele zoemende beesten, ze zijn niet meer weg te denken uit onze natuur. Dat is maar goed ook, want bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen en zijn een onderdeel van het voedselsysteem. Al tonen onderzoeken aan dat de aantallen al jaren afnemen. Door de voedselconcurrentiestrijd tussen de honing- en wilde bij, staan de dieren onder een nóg grotere druk.

Boswachter Joey Braat legt uit dat er wilde bijen soorten zijn die zich alleen richten op één plantensoort. “Als daar ook honingbijen op zitten, dan krijgt zo’n wilde soort het lastig.” Er zijn ook wilde bijen die naar meerdere planten gaan en die hebben het dan ook minder moeilijk. “Maar juist de zeldzamere soorten hebben het lastig.”

Reuze balsemien
De wilde bijen leveren dan weliswaar geen honing en leven juist alleen, maar ze zijn net zo belangrijk in de natuur. In de Biesbosch vliegen de honingbijen vooral naar de reuze balsemien, een exotische plantensoort. Het punt daarbij is alleen dat die plant zich snel door de Biesbosch verspreidt, maar dat heeft Staatsbosbeheer liever niet. Joey Braat: “We willen eigenlijk alleen inheemse plantensoorten. Deze roze plant bepaalt nu het beeld van de Biesbosch.”

Staatsbosbeheer gaat onderzoek doen naar de wilde en honingbij om te zien hoe de aantallen zich in de Biesbosch ontwikkelen.

Dit verhaal is afkomstig van onze streekredactie omroepen Drechtsteden.