Alblasserwaard wordt zouter

0
353

ALBLASSERWAARD – De verzilting van de Alblasserwaard neemt flink toe. Oorzaak is de aanhoudende droogte, waardoor het zoutgehalte in de Lek blijft stijgen. De gemalen die water uit de polder naar de rivier pompen, werken nu op lager vermogen.

Bij Hardinxveld-Giessendam, Arkel en Meerkerk, daarentegen, worden de inlaten verder opengezet, zodat zoet water uit het achterland de Alblasserwaard in kan stromen. Door hogere concentraties chloride wordt het moeilijk vee in de polder te laten drinken en gewassen te beregenen. Kades kunnen scheuren en het veenweidegebied klinkt nog meer in als er te weinig water in de polder is.

Eventueel kan er ook een inlaat worden geopend bij Groot-Ammers. Op dit moment hoopt men dat dit niet nodig zal zijn.

Boeren in de Alblasserwaard zijn inmiddels gewaarschuwd voor het hoge zoutgehalte. Bij veel boeren staan de koeien echter vanwege de hoge temperaturen op stal en daar drinken ze geen slootwater.

Bron: AD De Dordtenaar