Week van Lezen en Schrijven: 8 t/m 14 september

0
340

PAPENDRECHT – Op de internationale dag van de Alfabetisering, donderdag 8 september, start de Week van Lezen en Schrijven. We vragen tijdens deze week (8-14 september) extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland.

Serieuze problemen in dagelijks leven
Lezen, schrijven en/of rekenen is voor 2,5 miljoen volwassenen in Nederland niet vanzelfsprekend. Deze mensen ondervinden serieuze problemen in hun dagelijks leven. Het lezen van een bijsluiter of recept, het invullen van een formulier of een aanvraag doen bij een (overheids)instantie; allemaal dingen die moeite kosten. Het gaat niet alleen om ouderen, maar ook om jongeren die bijvoorbeeld met een taalachterstand van school gaan. Deze groep wordt steeds groter. Het doel van de Week van Lezen en Schrijven is om de maatschappij bewust te maken van dit probleem.

Activiteiten bij bibliotheek Papendrecht
Samuela Loolofs, coördinator basisvaardigheden: “De bibliotheek is een plek waar iedereen welkom is voor een kopje koffie en een praatje, om te printen of te leren omgaan met een computer, laptop of telefoon. We bieden leerzame én leuke activiteiten voor jong en oud. De bieb is zoveel meer dan alleen boeken!”

De Week van Lezen en Schrijven is de feestelijke aftrap van het nieuwe cursusseizoen voor taal & digitale vrijwilligers en deelnemers. Ook staan er de hele week speciale activiteiten rondom lezen, schrijven en rekenen op het programma. Het programma in de bibliotheek in Papendrecht:

Donderdag 8 september
Viering Taalhuiscertificering
16.00 – 17.00 uur, locatie bibliotheek Papendrecht

Maandag 12 september
Digitaal Inloopspreekuur: voor al je vragen over het gebruik van je laptop, smartphone of tablet
14.00 – 16.00 uur, locatie bibliotheek Papendrecht

Dinsdag 13 september
Taalcafé: samen Nederlands (leren) praten
13.00 – 14.00 uur, locatie bibliotheek Papendrecht
Taalpunt: voor advies en informatie over lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.
14.00 – 16.00 uur, locatie bibliotheek Papendrecht
Meer informatie over alle activiteiten? Kijk op de website van Bibliotheek AanZet.

Certificering Taalhuis Papendrecht
Taalhuis Papendrecht is door het Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) getoetst en heeft het kwaliteitscertificaat gekregen. Dat betekent dat het Taalhuis aan belangrijke kwaliteitsnormen voldoet en voor de komende vier jaar gecertificeerd is. Op donderdag 8 september zal wethouder Arjen Kosten het certificaat feestelijk onthullen.