Leen den Ouden: Waarom wordt alles duurder?

0
365

(Dit is een ingezonden stuk.)
Er is een zekere logica. De afgelopen 2 jaren Corona, hierdoor is ons reisgedrag totaal veranderd. Thuis werken. Minder benzineverbruik. Thuis verwarmen in plaats van op het bedrijf, dus meer kosten.

Brussel gaat echt beleid voeren. Minder fossiele brandstoffen. Poetin heeft ons in de tang met aardgas. Europa wil niet afnemen, vooral niet in roebels. Wij zijn druk in de weer met zonnepanelen en windparken.

Na de Corona willen de mensen weer hun oude leven oppakken, maar kan dat wel? Dit is altijd een probleem bij gewijzigde situaties. Wij moeten soms ons oude leven bijsturen en dat is vaak heel moeilijk.

In de tussentijd hebben de oliemaatschappijen ook niet stil gezeten. Ze hebben hun contracten afgesloten tegen een zo’n laag mogelijke prijs, tijdens de Corona. Dit is normaal inkoopbeleid.

Nu na de Corona komt de wereldhandel weer op gang. Er is een methode die de prijzen vaststelt van de benzine, dieselolie etc. De prijzen stegen (door deze methode) enorm. De oliemaatschappijen verkochten hun laag ingekochte producten tegen een hoge prijs en maakten enorme winsten. Shell 12 miljard en de andere? Kabinet, kan het niet wat minder?

Ook de ondernemingen moeten deze hogere brandstofprijs betalen. Zij willen niet minder winst, dus rekenen zij deze prijsverhoging door in… onze boodschappen.

Het Kabinet stelt dat de werkgevers de lonen maar moeten verhogen. Als zij dat al zouden doen, dan worden de door hen geleverde diensten en goederen duurder, dus kom je van de regen in de drup.

Wat het liberale beleid van het Kabinet wel doet: zij hebben baat bij de hoge brandstof prijzen. Alle belastingen op deze prijzen (en dat is nogal wat) zijn veel hoger, dus de inkomsten van het Kabinet zijn veel hoger. Als de prijzen van de boodschappen stijgen, stijgen ook de belastinginkomsten van het Kabinet. Als je dit bij elkaar optelt is het Kabinet de lachende derde, die pas in 2023 iets wil doen.

Leve de regering, die door ons is gekozen! Ze moeten zich kapot schamen!

Reacties naar: ouden.l@chello.nl