NS treinverkeer ligt stil; volgende week wéér

0
315
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – Enkele mensen die verdwaald voor de ingang van Centraal Station in Dordrecht rondlopen. Bellend met mensen, in de hoop dat iemand ze kan komen ophalen. Een handvol toeristen die toch met de koffer door de poortjes lopen in de goede hoop dat de trein tóch vertrekt. “Ik wilde proberen om met de trein te gaan, maar het wordt toch maar de bus”, vertelt één van de mensen op het persoon.

Machinist bij de NS en VVMC vakbondslid Harry van der Laan legt uit dat de staking nodig is om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. “NS-medewerkers hebben tijdens de coronaperiode doorgewerkt. We wisten niet wat er ging gebeuren, maar we willen een fatsoenlijke beloning voor het inzet van onze collega’s.”

Volgende week weer
Van der Laan: “De eerdere CAO-onderhandelingen verliepen zo stroef en we zaten zover uit elkaar, dat we niet verder konden praten.” Het bestuurslid van de vakbond legt uit dat ze daarom zijn gaan kijken naar andere mogelijkheden. Zo heeft het personeel uiteindelijk besloten om te gaan staken.

“We zien het als een eindbod en als ze bij hun standpunt blijven, dan gaan wij andere acties ondernemen.” Zo zal er maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 augustus weer gestaakt worden, verspreid over het land.

Foto: RTV Dordrecht

Alsnog een drukke dag
De stakingsbereidheid onder medewerkers is volgens Van der Laan 95 tot 96 procent. “Dat betekent dat bijna iedere werknemer aan het staken is.” Volgens hem geeft het aan dat mensen nu écht ontevreden zijn. “De stakers zijn nu allemaal naar een plek gegaan, waar ze normaal een kopje koffie drinken. Ze schrijven zich in als staker en blijven daar dan zitten.”

Zelf heeft Van der Laan geen tijd om rustig te zitten. Als bestuurslid van de vakbond wordt hij continu gebeld door machinisten, conducteurs en managers met vragen. “We staken nu in de regio Zuid-Holland. Maar er kunnen ook medewerkers uit andere regio’s deze kant opgestuurd worden”, vertelt hij. Dan is er spreken van een zogeheten besmette trein.

“Een ‘besmette’ trein, is een trein waar iemand in zou zitten die nu aan het staken is. Die persoon komt dan naar mij toe om te vragen of hij wel op die trein mag zitten.” Van der Laan legt dan uit aan ze uit dat ze er niet in mogen rijden, omdat het een trein is van iemand die nu aan het staken is. “Het is niet de bedoeling dat de trein alsnog gaat rijden.”

Blijven opletten
De vakbonden wachten nu op een toereikende hand van de NS. Tot die tijd zullen ze met nieuwe acties komen. Voor reizigers blijft het opletten welke treinen wel of niet rijden. “We hebben geen idee hoe we vandaag in Breda gaan komen”, vertelt een van de reizigers. “Maar we komen er wel”, voegt ze vastberaden toe aan haar antwoord.

MerwedeLingelijn
De stakingen treffen niet het treinverkeer op de MerwedeLingelijn.

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.