Ontuchtzaak rond ‘opa Cees’ in Alblasserdam wordt steeds groter

0
446

REGIO – De ontuchtzaak in Alblasserdam rond ‘opa Cees’ wordt steeds groter. Niet alleen het aantal aangiftes is in de loop van de tijd toegenomen, het seksueel misbruik was volgens justitie ook ernstiger.

Cornelis de J. (70) stond aanvankelijk terecht voor ontucht met vijf minderjarige jongens. Zij woonden allemaal bij hem in de buurt in Alblasserdam. De officier van justitie zegt dat er destijds al de vrees was voor ‘het topje van een verschrikkelijke ijsberg.’

Tijdens een korte zitting op vrijdag in Rotterdam zei de officier dat de contouren van die ijsberg steeds duidelijker worden. “Er zijn op dit moment elf slachtoffers en mogelijk komt daar een twaalfde bij. Uit de gesprekken met de slachtoffers en hun ouders blijkt dat de seksuele handelingen in een aantal gevallen verder gingen dan betastingen. Daar is sprake van seksueel binnendringen.”

‘Opa Cees’ was een bekende figuur in Alblasserdam, waar kinderen regelmatig thuis speelden. Hij gaf hen snoep en geld en soms alcohol en sigaretten. Naar nu blijkt in ruil voor seks of om hen te laten zwijgen over de gebeurtenissen in zijn flatwoning. “Deze vriendelijke man bleek hele andere bedoelingen te hebben”, zei de officier van justitie.

Minderjarige jongens
In februari van dit jaar kwam de zaak aan het rollen toen drie ouders naar de politie stapten. Daarna volgden steeds meer aangiftes. Het gaat uitsluitend om ontucht met minderjarige jongens in de periode 2020-2022. Justitie kijkt nog naar oudere zaken, maar die zijn mogelijk verjaard.

Cees de J. heeft bekentenissen afgelegd bij de politie en heeft aan alle onderzoeken meegewerkt. “Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd, ik heb er grote spijt van”, zei hij vrijdag in de rechtszaal. De verdachte is onlangs onderzocht in het Pieter Baan Centrum op een eventuele geestelijke stoornis. De uitkomsten daarvan zijn nog niet bekend.

De zaak werd vrijdag bijgewoond door een groot aantal ouders bij wie de emoties zichtbaar en hoorbaar aanwezig waren. Zij worden bijgestaan door advocaat Van Loosbroek. “De ouders hebben hem altijd vertrouwd met hun kinderen, het is begrijpelijk dat ze zo reageren. Ze vinden het al moeilijk om de verdachte te zien in de rechtszaal.”

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor 4 en 5 oktober. Meerdere ouders willen dan een slachtofferverklaring afleggen. Via de advocaat werd de rechtbank verzocht om geen pers toe te laten als zij hun verhaal doen, vanwege de privacy van de slachtoffers. De rechtbank wees dat verzoek af vanwege de openbaarheid van zittingen.

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.