Waarschijnlijk botulisme aan de Staringlaan

0
401

PAPENDRECHT – Er is waarschijnlijk botulisme aangetroffen in Papendrecht. Het gaat om de watergangen bij de Staringlaan.

De gemeente heeft enkele dode watervogels geborgen en inmiddels waarschuwingsborden geplaatst.

Wat is botulisme?
Botulisme is met name gevaarlijk voor vissen en watervogels. De bacterie verspreidt zich via kadavers van dieren die in het water of langs de waterkant blijven liggen en vormen zo een bron van besmetting voor andere dieren in het water. De meeste vormen van botulisme zijn niet schadelijk voor mensen, maar mensen kunnen wel klachten krijgen. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door bacteriën uit de rottende kadavers.

Voor de bestrijding van botulisme is essentieel dat kadavers zo snel mogelijk worden verwijderd. Daarvoor zorgen de waterbeheerders (b.v. gemeente en waterschap). Verder zijn er geen maatregelen die helpen tegen botulisme. De bacterie verdwijnt vanzelf als het minder warm wordt.

Meld dode dieren
Ziet u dode dieren in het water? Meld dit dan a.u.b. zo snel mogelijk via het Meldpunt Openbare Ruimte of via de app Mijn Gemeente. Bellen naar 14078 kan ook. Naar aanleiding van uw melding kunnen wij snel handelen.

Advies
De gemeente adviseert niet te recreëren in stilstaand water (b.v. zwemmen of varen) en dit water ook niet te gebruiken om de tuin te sproeien. Daarnaast geldt het advies honden niet op plaatsen te laten zwemmen waar botulisme is vastgesteld. Ook vissen wordt afgeraden.