Amerikaans zeepmengsel kan PFAS-grond reinigen; toxicologen en gemeente Dordrecht positief

0
351
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – De PFAS-stoffen die worden uitgestoten door chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht zorgen al jaren voor kopzorgen. Maar er is misschien hoop. Toxicoloog Jacob de Boer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam vertelt dat PFAS bestaat uit meerdere deeltjes, moleculen. Deze deeltjes kunnen worden afgebroken met een zeepmengsel dat is ontwikkeld door de North-West University in Chicago in de Verenigde Staten.

“Als je kijkt naar de PFAS-stoffen dan hebben die een lange keten van koolstof met fluor. En aan de andere kant zit een polaire kop, zoals dat genoemd wordt. Die polaire kop bestaat vaak uit zuurgroepen of zwavelgroepen,” legt de toxicoloog uit. Voor die zuurgroepen is dat zeepmengsel geschikt. Die breekt die zuurgroepen af, maar “zorgt tevens voor een kettingreactie zodat de rest van het molecuul ook afbreekt. En dat is echt wel een doorbraak!”

De Boer vertelt ook dat het alleen werkt op de zuurgroepen, en niet voor de zwavelgroepen. Op PFOS, waar in Antwerpen last van wordt ervaren, werkt dit zeepmengsel niet. Het is volgens De Boer mogelijk voor Chemours om hun eigen afval af te breken.

Te voorbarig
Ook de gemeente Dordrecht is positief. Wethouder Tanja de Jonge: “Het is een mooi moment als je zoiets leest. PFAS zit in het milieu en dat maakt ons zorgen.” Toch wil de wethouder niet te voorbarig zijn en eerst eens goed kijken naar wat nu de mogelijkheden zijn. “We moeten leren of we dat kunnen toepassen in de grond die wij hier hebben.” Wel hoopt zij dat het geschikt is om de bodem schoon op te leveren, mocht het bedrijf de Baanhoekweg ooit verlaten.

Er is, als het aan de toxicoloog ligt, niet veel nodig om nu stappen te maken. “Simpel gezegd moet je nu een groot reactievat bouwen; een reactor. Die moet verwarmd kunnen worden tot 100 – 120 graden. En daar moet je het zeepmengsel in de juiste verhouding bijgooien. Daardoor hoeft het afval ook niet worden afgevoerd naar andere plekken.” Hij voegt daar aan toe: “Dat hebben ze in Amerika al gedaan, en dus is het vrijwel hetzelfde op grotere schaal.”

‘Kan snel gaan’
Het lijkt De Boer een slimme zet, als hij de baas van Chemours zou zijn, om eens te gaan praten met de onderzoekers in Amerika. “Ik denk dat de industrie nu stappen moet gaan maken. Ik denk dan ook dat zij vrij snel aan de gang kunnen gaan.”

Dit verhaal is afkomstig van onze streekredactie omroepen Drechtsteden.