Rivier, boot, stad klaar voor reis door centrum Dordrecht

0
455
Foto: aangeleverd

REGIO – Het is zover: de zwartgeblakerde tjalk van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson vaart uit. In een grootschalig evenement op 17 september zal het schip koers zetten vanuit de tuin van het Dordrechts Museum naar het binnenplein van museum Hof van Nederland. Hiermee bereikt het kunstproject rivier, boot, stad een hoogtepunt.

De reis van het schip op 17 september laat sporen na. Tijdens het verslepen breekt de tjalk bij ingewikkelde wendingen in een aantal stukken. Deze brokstukken worden omstreeks 2023/2024 in de vorm van bronzen sculpturen permanent zichtbaar langs de route. Het evenement begint om 10.30 uur met een openingsceremonie bij het Dordrechts Museum en eindigt omstreeks 16:30 op het Hof.

Dagprogramma 17 september:
10.30 uur Openingsceremonie en start van de reis in de tuin van het Dordrechts Museum
11.00 – 12.00 uur ​locatie Museumstraat
12.00 – 14.30 uur​ ​locatie Augustijnenkamp
14.30 – 15.30 uur locatie Kloostertuin
15.30 – 16.30 uur​ ​locatie Hof van Nederland

In opdracht van het Dordrechts Museum en de gemeente Dordrecht presenteerde Thomson in 2019 zijn ambitieuze plan om de wandelroute in het Hofkwartier een kunstzinnig karakter te geven. Hierbij liet hij zich inspireren door de sociale geschiedenis van de Dordtse scheepsbouw en hoe deze verbonden is met de binnenvaart.

Tjalk
Het langlopende en gelaagde kunstproject begon in 2020 met de bouw van een replica van een historische tjalk, een symbool voor de geschiedenis van Dordrecht. Het schip werd in de Biesboschhal gebouwd, samen met scheepsbouwers, studenten houtbewerking en Dordtse vrijwilligers. Nadat zijn oorspronkelijke idee voor de start van de route niet door kon gaan, heeft de kunstenaar dat deel van de plannen gewijzigd. De hartstocht waarmee zijn eerste voorstel voor de doorbraak van de (replica) monumentale tuinmuur van het Dordrechts Museum in de stad werd bestreden en verdedigd, liet zien hoe belangrijk erfgoed is. Het gaat over waar we vandaan komen en waar we naar op weg zijn, en vooral over welke geschiedenis we daarin delen. Daarom is ook bij dit moment in het project de inzet van vrijwilligers die het schip door de straten van Dordrecht gaan trekken bepalend.

Je kunt de hele dag op verschillende plekken langs de route komen kijken. De reis van het schip wordt op een aantal momenten gedurende de dag muzikaal begeleid.

Voor achtergrondinformatie over het kunstproject: www.rivierbootstad.nl