Gas veel duurder voor gemeente

0
318

DRECHTSTEDEN – Per 1 oktober levert een nieuwe partij, Vattenfall, het gas voor de gemeentelijke gebouwen in de Drechtsteden. Dit blijkt uit een raadsinformatie brief die het college van B&W heeft gestuurd aan de gemeenteraad. Volgens de brief zijn de Drechtsteden hiertoe gedwongen omdat het contract dat de gemeenten had, onder het sanctiepakket van de EU d.d. 8 april 2022 valt. Het nieuwe contract valt veel duurder uit.

De gemeenten in de Drechtsteden geven met het nieuwe contract gehoor aan de verplichting van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat om het lopende contract met Gazprom Energy, de Nederlandse dochtermaatschappij van het Russische staatsgasbedrijf te verbreken op uiterlijk 10 oktober 2022. Vanwege de onrustige markt en stijgende prijzen brengt het nieuwe contract fors hogere kosten voor de Drechtsteden (en nog ruim 100 andere gemeenten) met zich mee.

Papendrecht
Papendrecht komt nog het minst ongunstig uit deze contractwijziging. In 2023 kost het gascontract volgens de brief 151.510 euro. Ter vergelijking: Dordrecht betaalt 3.359.991 euro, maar ook een gemeente als Sliedrecht is 1.108.765 euro kwijt in dat jaar. Alblasserdam betaalt 240.634 euro.

De nieuwe overeenkomst wordt aangegaan voor een vaste periode 15 maanden, van 1 oktober 2022 tot 1 januari 2024, met optie tot verlenging van maximaal 2 maal 1 jaar.