Met deze tips bespaar je op je energierekening

0
661
Foto: Hans Hulswit

REGIO – Torenhoge energieprijzen met de winter in aantocht: er komt voor veel mensen een lastige tijd aan. Jerry Wesemann is Eigen Huis Coach en adviseur van de gemeente Rotterdam en legt met elf tips uit hoe jij de aankomende maanden op een makkelijke manier geld kan besparen door te bezuinigen op gas en elektriciteit.

1. Kijk eens kritisch naar je apparaten
“Loop door je huis en bekijk welke apparaten veel stroom verbruiken. De vriezer die in de schuur of op zolder staat, verbruikt jaarlijks gemiddeld net zoveel stroom als twee zonnepanelen kunnen opwekken”, legt Wesemann uit. “Vaak staat de vriezer ook nog eens op de verkeerde plek, namelijk daar waar het warm is. De gemiddelde kosten kunnen bij een tafelmodel oplopen tot wel 420 euro per jaar.”

2. Schaf een schakelaar voor de vloerverwarmingspomp aan
Volgens Wesemann kunnen mensen met een vloerverwarmingspomp jaarlijks veel energie besparen. “Zo’n vloerverwarmingspomp verbruikt behoorlijk wat stroom en staat in de meeste gevallen onnodig 24 uur per dag te draaien. Maar die pomp hoeft alleen maar te draaien als de woonkamer verwarmd moet worden.”

De aanschaf van een pompschakelaar is volgens hem een makkelijke manier om energie te besparen. “De schakelaar werkt met een sensor. Die schakelt de pomp in zodra de aanvoerleiding warm wordt. Is de kamer op temperatuur, dan schakelt de pomp weer uit. Je bespaart hierdoor tachtig procent aan energie, dat is zo’n 280 euro per jaar. De pompschakelaar kost ongeveer vijftig euro, dus die investering heb je zo terugverdiend.”

3. Zet de apparaten rond je tv uit, niet op stand-by
“De apparaten rond je televisie verbruiken stiekem toch veel stroom, terwijl jij denkt dat ze uit staan. Een apparaat op stand-by modus verbruikt dus 24 uur per dag stroom en dat kost gemiddeld 175 euro per jaar.”
“Soms verbruiken al deze apparaten net zoveel als een halogeenlamp, die laat je toch ook niet heel de dag aan staan?”

4. Vervang de ventilatiebox in de badkamer
“Veel woningen uit de jaren zeventig, tachtig en negentig hebben een ventilatiesysteem voor het ontluchten van de badkamer, het toilet en de keuken. De ventilatieboxen verbruiken heel de dag door stroom. De oudere boxen werken op wisselstroom en verbruiken veel meer dan de nieuwe, zuinigere ventilatieboxen. Met een nieuwe ventilatiebox bespaar je zo’n 210 euro per jaar. Een ventilatiebox kost ongeveer 500 euro. Binnen drie jaar heb je dat dus al terugverdiend.” Er zijn ook nog andere voordelen van zo’n nieuwe ventilatiebox: “De nieuwere boxen zijn stiller en hebben een automatische vochtsensor waardoor de box harder afzuigt als je gaat douchen.”

5. Pak de tocht in je huis aan
Met wat tochtstrips kun je veel energie besparen. “Loop eens een rondje door je huis en ga op zoek naar de kieren en naden. Vaak zijn er bij de voordeur veel luchtlekken. Maar ook op zolder kun je vaak veel kieren en naden vinden.”

6. Ruil je vijverpomp in voor een zuiniger exemplaar
“Heb je een vijver? Dan heb je vast ook een vijverpomp die 24 uur per dag aan het pompen is. Afhankelijk van het vermogen van de pomp kunnen de stroomkosten flink oplopen.”

“Bij een kleinere pomp is het stroomverbruik zo’n 150 euro per jaar. Laat staan als je dus een grotere pomp hebt. Het is dus slim om te bekijken hoeveel stroom je pomp verbruikt en deze – als het nodig is – te vervangen door een zuinige pomp met een A-label.”

7. Verlaag de aanvoertemperatuur van de cv-ketel naar 60 graden
“Door de aanvoertemperatuur van de cv-ketel te verlagen naar 60 graden kun je veel gas besparen”, zegt Wesemann. “De meeste ketels staan onnodig in de fabrieksinstellingen, dat is tussen de 75 en 85 graden. Hierdoor moet de ketel hard ‘werken’ om het water voor de verwarming van je woning op te warmen. En dit is onnodig, want met een aanvoertemperatuur van 60 graden kun je je huis, douche, wasmachine en afwaswater ook prima verwarmen. Hiermee bespaar je gemiddeld tussen de 150 en 200 euro per jaar.”

8. Verwarm deze winter je woning niet zomaar elektrisch
Volgens Wesemann is het niet altijd slim om een elektrische kachel aan te schaffen en de gaskachel uit te houden. “Wil je je woning elektrisch (bij)verwarmen om gas te besparen? Weet dan dat de stroomprijs ook flink is gestegen. Je betaalt nu vier keer zoveel als afgelopen twee jaar.”

“Ook verbruiken elektrische kachels of airco’s waar ook mee verwarmd kan worden in verhouding tot een gasgestookte HR-combiketel meer energie.” Wanneer is het dan wel voordelig om een elektrische kachel aan te schaffen? “Heb je zonnepanelen en wekken die meer stroom op dan je jaarlijks verbruikt? Dan is het wel slim om elektrisch te verwarmen.”

9. Zet de verwarming al twee uur voor je naar bed gaat op de nachtstand
“Met een stookseizoen van gemiddeld 180 dagen scheelt je dit dus 360 uur aan stoken!”

10. Zie af van een kokendwaterkraan
“Een kokendwaterkraan kan handig zijn, bijvoorbeeld voor een kop thee en voor het koken van aardappels en groente. Maar zo’n kraan is niet bepaald energiezuinig, omdat het reservoir 24 uur per dag paraat moet staan om je te voorzien van kokend water.”

“Het verwarmen van dit reservoir kost jaarlijks alleen al zo’n 75 euro. En daar komt dan nog het energieverbruik bij voor de momenten dat je de kraan ook daadwerkelijk gebruikt om kokend water te tappen. Dan verbruikt de kraan net zoveel als een waterkoker. Het is dus echt een luxeproduct.”

11. Ga na op welke manier de gemeente kan helpen
Bij een aantal gemeenten is het mogelijk om een lening of subsidie aan te vragen voor de verduurzaming van je huis, om op die manier geld te besparen op de energierekening. De gemeente Papendrecht geeft hier informatie over duurzaamheid en aanverwante onderwerpen.

Goed nieuws
Mogelijk dalen de gasprijzen de komende maanden. Dat verwachten investeringsbank Goldman Sachs en Ronald Huisman, econoom aan de Erasmus Universiteit. “De druk is van de ketel af, doordat de gasvoorraden van Nederland en de Europese Unie gevuld zijn. Dat is goed nieuws.” Daarnaast zijn er maatregelen genomen om de marktmacht van Rusland te doorbreken en die lijken te werken. Huisman verwacht echter niet dat de gasprijzen terugkeren naar het niveau van voor de gascrisis: daarvoor is de markt simpelweg te onzeker.

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.