Column Peter de Liefde: Bommen met een boodschap

0
359
Foto: RTV Papendrecht

In de Volkskrant van vanmorgen lees ik een stuk met de kop “Bommen met een boodschap.” Ik schrik er een beetje van, hoewel ik me realiseer dat je tegenwoordig alles kunt laten bedrukken met je eigen tekst en als dat kan op T-shirts of koffiemokken, waarom dan niet op bommen?

Bij lezing van het artikel blijkt dat je voor een paar honderd euro via de website ‘Sign My Rocket’ een boodschap achter kunt laten op raketten en granaten die het Oekraïense leger op Russische soldaten afschiet. Enkele voorbeelden: “London says Hi’” , “God Bless the USA” en, uit Nederland, “Wraak voor MH17”. Het geld dat binnenkomt wordt gebruikt ter versterking van het leger. De 21-jarige oprichter van de site heeft op deze manier inmiddels 337.000 euro opgehaald bij 2200 donateurs.

Ik vind het een beetje een raar idee en vraag me af waarom. Is het omdat ik automatisch denk dat je financiering van een krijgsmacht moet overlaten aan de regering?

Of komt het misschien doordat er iets van humor in dit concept zit en dat mijn gevoel zegt dat dat niet kies is in de context van een oorlog? Het ligt vast aan de normvervaging van de jonge internetgeneratie die het leven beschouwt als een game.

Of moet ik inzien dat jonge mensen hele slimme online marketingstrategieën bedenken, want in feite is het concept een vorm van democratisering. Je geeft geld en je hebt een beetje invloed op hoe het besteed wordt. Zo vecht je dus ook echt een beetje mee.

Zal ik dan toch maar doneren? Misschien mag je ook hele aardige genuanceerde teksten erop zetten als: “Sorry meneer de Russische soldaat, het is niet persoonlijk bedoeld, want u kunt er natuurlijk ook niets aan doen dat u naar het front gestuurd wordt.” Net als ik echt enthousiast begin te worden voor het idee, lees ik dat het wel de bedoeling is dat zo’n raket ontploft en dat de boodschap dus meestal niet gelezen wordt. Hiervoor is wel een oplossing bedacht: voor 2000 euro sturen ze je een video-opname van de lancering waarbij jouw tekst goed in beeld is.

Allemaal illusie dus maar, ach, eigenlijk is dit hele idee een bewijs dat de individuele burger vaak wijzer en inventiever is en meer initiatief heeft dan een regering. In Oekraïne hebben ze daarvoor de ruimte. Nu Rusland nog.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl