Dordtse cardiologen ontvingen 500.000 euro achter rug van ziekenhuis om

0
490
Foto: Jordy Nijenhuis

REGIO – Cardiologen van het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis wisten relatief veel geld binnen te harken achter de rug om van het ziekenhuis. De onderzoeksredactie van NOS en Nieuwsuur kwam tot deze conclusie nadat zij honderden betalingen uit de medische industrie aan specialisten analyseerden.

Specialisten, zoals cardiologen, worden regelmatig gesponsord door medische bedrijven. Deze betalingen worden door specialisten gebruikt om bijvoorbeeld wetenschappelijke onderzoeken te financieren.

Strenge regels
Cardiologen mogen dit geld niet zomaar aannemen of aanvragen. Dit soort betalingen is alleen toegestaan onder strenge voorwaarden. Op deze manier wordt belangenverstrengeling voorkomen. Het ziekenhuis waar de specialist werkt moet daarom goedkeuring geven voor de betaling van het medisch bedrijf. En dat is fout gegaan bij diverse ziekenhuizen in ons land en ook in Dordrecht, blijkt uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur.

Niet op de hoogte
Uit een rondgang van NOS en Nieuwsuur blijkt namelijk dat zeven van de negen ziekenhuizen waar cardiologen relatief veel geld binnenhalen, niet op de hoogte waren van deze betalingen.

Drie ziekenhuizen waaronder het Albert Schweitzer-ziekenhuis wisten niet eens dat hun cardiologen bv’s of stichtingen hadden. Pas toen de onderzoekredactie de betalingen aan de ziekenhuizen voorlegde werden zij op de hoogte gesteld van deze ondernemingen.

Cardiologen van het het Dordtse ziekenhuis zouden in de periode 2019 tot 2021 507.000 euro aan sponsorgeld hebben ontvangen. Het Albert Schweitzer-ziekenhuis wist niets van deze betalingen af.

Reactie ziekenhuizen
Bestuurders van verschillende ziekenhuizen beamen in een reactie dat ze op de hoogte hadden moeten zijn van de contracten, valt te lezen in het bericht van NOS. Een woordvoerster van het Albert Schweizter-ziekenhuis geeft aan dat het inzichtelijk en duidelijk krijgen van alles hun volle aandacht heeft. Meer wil het ziekenhuis nu nog niet kwijt.

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.