Woonbond: enkel glas is een gebrek aan de woning

0
728
Foto: Rijnmond

REGIO – Enkel glas, houten kozijnen, slecht geïsoleerde muren en daken: er is in de koude maanden bijna niet tegen op te stoken. De energiecrisis raakt iedereen, maar mensen met een huurwoning bij een particuliere verhuurder hebben maar weinig macht om op energiekosten te besparen. Verhuurders zijn namelijk niet verplicht om huizen beter te isoleren. De Woonbond wil daarom dat enkel glas als gebrek aan de woning wordt gezien. Dat dwingt de verhuurder wel in te grijpen.

Ongeveer één op de zes particuliere huurwoningen heeft enkel glas in de woonkamer. In de slaapkamer heeft bijna een kwart van de huurders enkel glas, zegt de Woonbond op basis van het driejaarlijkse woononderzoek van het CBS. De meeste mensen die nog enkel glas hebben, vallen onder de 20 procent met de laagste inkomens.

Uit datzelfde rapport blijkt dat zes op de tien huurders de afgelopen vijf jaar geen enkele maatregelen zijn getroffen om het huis te verduurzamen. Als er wel iets gebeurde, werd de cv-ketel vervangen, maar meestal omdat dat toch al nodig was voor onderhoud.

‘Zo lek als een mandje’
De Woonbond startte het Meldpunt Energiealarm en de meldingen stromen binnen, zegt Marcel Trip. “Veel huurders maken zich zorgen om de stijgende rekening en hun woning is zo lek als een mandje.”

Wie een koophuis heeft, kan investeren in isolatie, maar een huurder gaat daar niet over. Als een huurder zijn huurbaas vraagt om verduurzaming of betere isolatie, geeft de verhuurder meestal niet thuis. Woningcorporaties hebben inmiddels beloofd slechte woningen aan te pakken, zonder de huur te verhogen. Particuliere verhuurders hebben die belofte niet gedaan en juist daar zitten vaak de slechte huurwoningen, zegt Trip.

Een huurder kan vragen om een renovatie, dat kan meer zijn dan alleen dubbel glas, maar daar staat vaak huurverhoging tegenover. “Maar als je nu nog enkel glas hebt, is er waarschijnlijk al decennia niets aan die woning gedaan. Dan is dat gewoon een gebrek”, vindt de Woonbond. “Ja, het kost de verhuurder geld, maar je bezit wordt er beter van. Enkel glas hoort in een museum, niet in een woning.”

Wat kun je wel zelf doen?
Je bent als huurder niet helemaal machteloos. Ook in een huurhuis zijn snelle maatregelen te nemen om energiekosten te besparen. Door alleen de ruimtes te verwarmen waar je bent en in andere ruimtes de radiator uit te draaien. Zorg ook dat de waterdruk op je cv-ketel goed is en zet de cv-ketel op 60 graden. Dat kun je zelf doen.

Draai de thermostaat laag als je uit huis gaat of gaat slapen. Je huis is niet meteen koud, dus je kunt de thermostaat zelfs al wat eerder laag zetten. Een brievenbusborstel stopt de kou door de brievenbus. Radiatorfolie is niet duur, dat kun je tegen de achterkant van je radiatoren plakken, zodat de warmte niet verloren gaat in de muur, maar zoveel mogelijk de kamer in straalt. Gordijnen voor enkel glas kouden ook warmte binnen en kou buiten.

Dat helpt allemaal niet genoeg om de stijging van de energierekening tegen te houden, zegt ook de Woonbond. “Maar hoe duurder de energie wordt, hoe meer de kleine dingen schelen.”

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.