Klokken Vieringtoren Dordrecht worden in gebruik genomen

0
343
Foto: Hans Hulswit

DORDRECHT – Het is groot feest in de Grote Kerk van Dordrecht. Een concert voor toeters en bellen. Een jaar geleden vond in het kader van 800-jaar-Dordrecht op het grasveld naast de kerk een klokgieting plaats voor klokken in de Vieringtoren. Dit is de spitse toren die bovenop de kerk staat. Het is een project van de Vereniging ‘Vrienden van de Grote Kerk’ waarmee een link werd gelegd met het verleden, een mooie activiteit werd georganiseerd voor het heden en iets blijvends werd gecreëerd voor de toekomst.

Inmiddels zijn de klokken schoongeborsteld, in een klokkenframe geplaatst en bevestigd in de toren. De klokken zullen zaterdagmiddag 1 oktober officieel in gebruik worden genomen en tevens zal de formele overdracht door de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk aan de Grote Kerk Gemeente plaatsvinden.

Mobiel carillon
Om de ingebruikname van de klokken extra feestelijk te maken, komt stadsbeiaardier Boudewijn Zwart met zijn 3000 kilo zware mobiele carillon de kerk inrijden. Hij wordt muzikaal bijgestaan door de zangers en zangeressen van Toonkunstkoor Dordrecht onder leiding van Yvonne Peters. Zij zullen een compositie van Boudewijn Zwart ten gehore brengen voor de combinatie koor, koperblazers, piano en beiaard. Speciale gasten zijn de vijf koperblazers van het Dordts Torenmuziek Ensemble. Lydia Zwart zorgt als entertainer voor diverse omlijstende kinderactiviteiten en heeft sprekende en zingende poppen meegenomen.

Het concert is vrij toegankelijk en zal ongeveer een uur duren. Na afloop verzorgt Lydia Zwart in de kerk nog interactieve kindervoorstellingen en een poppenkastvoorstelling. Voor de kinderen is er na afloop een gratis ijsje. Wie daarna nog de toren op wil om de beiaardier in actie te zien en de klokken van de Grote Kerktoren te luiden, is van harte uitgenodigd met de beiaardier mee te gaan.

Familieconcert Grote Kerk Dordrecht
Officiële ingebruikname ‘Vieringtoren-klokken’
Zaterdagmiddag 1 oktober
Aanvang: 14.00 uur, toegang vrij