MerwedeLingelijn krijgt nieuwe treinstellen

0
314
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – “Geweldig nieuws dat de treinstellen van de MerwedeLingelijn in de Drechtsteden eindelijk vervangen gaan worden.¨ Zo reageerde CDA-fractievoorzitter in de Provinciale Staten Michel Rogier gisteren enthousiast na de commissievergadering Bereikbaarheid en Energie, waarin gedeputeerde Zevenbergen het heuglijke nieuws aankondigde.

Beveiligingssysteem
De huidige treinen van de MerwedeLingelijn zorgen al voor diverse problemen en voldoen niet aan de wensen van de reizigers. Omdat de treinen vanaf 2028 uitgerust moeten zijn met een nieuw beveiligingssysteem, werd lang gediscussieerd binnen de partijen in Zuid-Holland of de treinen gerenoveerd of vervangen moesten worden. “Het CDA heeft vanaf het begin gezegd dat we het geld voor de renovatie van de treinstellen liever gebruiken om direct door te pakken en de treinstellen te vervangen,” zegt Rogier.

De inbouw van het beveiligingssysteem bleek ingrijpender dan gedacht, waardoor de kosten van renovatie dicht bij vervanging van de treinen kwam te liggen. Gedeputeerde Zevenbergen is met het Rijk overeengekomen dat de nodige aanpassingen aan de infrastructuur door het Rijk worden gefinancierd, wat neerkomt op een bedrag van €9 miljoen. De provincie draagt het overige deel bij, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer €11 miljoen.

Daarmee krijgt de regio nieuwe en beter toegankelijke treinstellen, met toilet, klaar voor de toekomst. De nieuwe treinen moeten in 2027 gaan rijden.

Dit verhaal is afkomstig van onze streekredactie omroepen Drechtsteden.