Vijf banen waarbij VCA een absolute pre is

0
244

(Partnercontent)
VCA betekent voluit VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers. Hoewel het niet bij wet verplicht is, vormt dit papiertje wel een belangrijk item voor zowel werknemers als werkgevers. Een veilige werkplek gaat immers boven alles. VCA halen is een kleine moeite voor een breder kansenveld op de arbeidsmarkt. Vijf voorbeelden van betrekkingen waarbij VCA als absolute pre geldt.

Heftruckchauffeur
Voor heftruckchauffeurs in de dop vormt VCA een belangrijk diploma omdat niet alleen het heftruckbewijs voor algemene veiligheid zorgt. Er worden loodzware pallets opgehesen en weggezet in stellingen op grote hoogte. Daar moeten ze ook weer uitgehaald worden. Ook het laden en lossen van vrachtwagens gebeurt met heftrucks. Ontbreekt VCA op het cv, dan kijkt een werkgever verder. Op de website In1keerVCA is te zien hoe het felbegeerde document verkregen kan worden.

Schilder
Schilderen gebeurt eveneens vaak op grote hoogte en wel vanaf steigers die hiervoor op veilige wijze opgebouwd dienen te worden. Deze moeten bestand zijn tegen windvlagen en het gewicht van soms meerdere werknemers en hun gereedschap kunnen dragen. Voor het opbouwen van die steiger worden vaak andere mensen ingehuurd, die eveneens bij voorkeur over VCA beschikken. Maar VCA slaat dus ook op milieu en gezondheid: welke stoffen zijn schadelijk voor mens, plant en dier, wanneer moet er een mondkapje gedragen worden en waar breng je het afval naartoe?

Hoveniers
Ook veel afval ontstaat er in de groenvoorziening, waar hoveniers werkzaam zijn. Vaak met zwaar materieel zoals een houtversnipperaar, die veel decibellen produceert. Vanzelfsprekend kan veel in deze branche gerecycled worden, snoeiafval wordt bijvoorbeeld omgezet in houtsnippers voor parken of tuinen. En niet zelden moet er (gezekerd) in een boom geklommen worden om deze op zo’n manier te snoeien dat hij niet te veel wind gaat vangen.

Bouwvakker
Bouwen is een vierde voorbeeld van een werkzaamheid waarbij een werkgever wijst op het belang van VCA. Andersom voelt een werknemer in spe zich meer op zijn gemak als deze bij een bouwbedrijf met VCA aan de slag gaat. Er wordt met zware materialen gewerkt en net als bij schilderen is er vaak sprake van steigers en grote werkhoogte. Laat staan wanneer er aan een woontoren gebouwd wordt.

Schoonmaker
Er bestaan veel schoonmaaktechnieken, maar gelukkig worden de middelen die hierbij ingezet worden steeds duurzamer. Iemand met VCA weet precies van de hoed en de rand op dit gebied en zeker wanneer er andere werknemers op dezelfde werkvloer aanwezig zijn, is veiligheid gewenst. Een vermelding van VCA op de website van een schoonmaakbedrijf geldt als absolute pre voor mogelijke opdrachtgevers.