DuPont weigert aansprakelijkheid voor gezondheidsklachten van oud-medewerkers

0
308
Foto: Hans Hulswit

REGIO – Chemiebedrijf DuPont wil geen aansprakelijkheid aanvaarden voor vruchtbaarheidsproblemen, miskramen en andere gezondheidsklachten van vijftien oud-medewerkers. Het bedrijf gaat in beroep tegen een de uitspraak van de kantonrechter in juli.

Tussen 1964 en 2004 produceerde het bedrijf lycragarens, die worden gebruikt bij het maken van sportkleding. Hierbij werd de stof DMAc toegepast. Deze stof is schadelijk voor de gezondheid. De kantonrechter vond dat DuPont te weinig had gedaan om schade bij werknemers te voorkomen.

Onvoldoende
DuPont meent dat het vonnis van de kantonrechter ‘onvoldoende recht doet aan de door haar overgelegde informatie over het productieproces, de werkzaamheden en de arbeidsomstandigheden in de fabriek’. Verder vindt het chemiebedrijf dat uit het vonnis te weinig blijkt dat de kantonrechter de verklaringen van de door DuPont geraadpleegde (andere) oud-medewerkers en deskundigen heeft meegewogen in het oordeel.

DuPont wil nu dat een meervoudige kamer de zaak beoordeelt. Wel zegt men begaan te zijn met het lot van de oud-werknemers.

Werknemers hadden bij de productie van lycra huidcontact met het garen; zij kregen ook geen handschoenen. Ook had DuPont zijn werknemers beter moeten informeren, volgens de kantonrechter.

Zeker drie van de vijftien vrouwen hebben een kindje verloren in de loop der jaren.

Bron: AD De Dordtenaar