Schutter zorgboerderij naar Pieter Baancentrum

0
378
Foto: Rijnmond

REGIO – John S. uit Oud-Alblas, die vastzit voor de moord op drie mensen, gaat op 3 oktober naar het Pieter Baan Centrum. Daar wordt bekeken of de 38-jarige verdachte een geestelijke stoornis heeft. S. zal daar zes weken worden geobserveerd. De officier van justitie: “Het is niet de vraag óf hij het heeft gedaan. De grote vraag is: waaróm. Daar hopen we antwoord op te krijgen.”

Woensdag was in Dordrecht de tweede inleidende zitting in deze zaak. Door de lange observatie in het PBC zal ook de volgende zitting, op 20 december, nog niet inhoudelijk zijn. Die staat voor het eerste kwartaal van 2023 gepland.

Een groot aantal familieleden was naar de rechtszaal gekomen. De zaak werd ook op afstand gevolgd in Middelburg en Alblasserdam. John S. doodde eerst op 4 mei een man in Vlissingen, twee dagen later schoot hij twee mensen dood op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam. Twee anderen raakten zwaar gewond.

De nabestaanden hebben recht op een schadevergoeding en spreekrecht. De vraag is of dat ook geldt voor de getuigen van de schietpartij op de zorgboerderij.

‘Zijn allemaal slachtoffer’
De officier van justitie nam alvast een voorschot. “Het gaat om vijftien mensen die dit afschuwelijke drama hebben gezien. Wij beschouwen ze allemaal als slachtoffer. Ik vind dat zij ook recht hebben op een schadevergoeding en moeten kunnen spreken. Maar juridisch ligt dat ingewikkeld.”

In Nederland bestaat zogeheten shockschade voor familieleden die direct getuige zijn van ernstige misdrijven. Voor getuigen zonder bloedband is dat ‘nog niet uitgekristalliseerd’, zoals de officier het noemde.

‘Namen niet noemen’
De nabestaanden hebben nadrukkelijk aangegeven dat hun namen niet moeten worden vermeld tijdens het proces en dan met name niet in de pers. Volgens het OM geldt dat ook voor de getuigen op de zorgboerderij. “Er is angst dat hun namen bekend worden bij de verdachte. Wat we nu weten, is dat zijn woede zich op iemand heeft gericht, ze zijn bang dat het zich ook op hen kan richten.”

John S. was opnieuw niet naar de rechtszaal gekomen. Volgens zijn advocaat zal hij bij de inhoudelijke behandeling zeker aanwezig zijn. Tot tevredenheid van een van de nabestaanden: “We willen hem zien.”

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.