Raad neemt motie over openbaar vervoer aan

0
394

PAPENDRECHT – De gemeente gaat onderzoek doen naar het aanbieden van gratis openbaar vervoer voor 66-plussers met een krappe beurs. Een motie van de PvdA om dit te regelen werd donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering met ruime meerderheid aangenomen. Alleen de VVD stemde tegen.

“Het openbaar vervoer is er om mensen te laten deelnemen aan de samenleving”, legde Derya Karso van de PvdA uit. Het liefst zou de partij het gratis openbaar vervoer breed uitrollen in de maatschappij, maar er is nu, in eerste instantie, alleen gekozen voor 66-plussers die wat minder te besteden hebben.

Derya: “66-plussers die minder mobiel zijn en een krappe beurs hebben, lopen een groter risico om eenzaam te worden en een kwetsbare gezondheid te ontwikkelen.” Ook vindt de PvdA dat het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer past in de ambitie om klimaatdoelstellingen te realiseren.

Haalbaarheid
Wethouder Jaco van Erk bleek bereid te zijn om een ‘globale verkenning’ te doen, zonder toezegging dat het gratis OV er ook echt komt. Hij zat daarmee op één lijn met partijen als ChristenUnie, SGP, CDA en Papendrechts Algemeen Belang (PAB), die een onderzoek prima vonden, maar zich nog niet wilden vastpinnen op de invoering ervan. Eerst moet de haalbaarheid goed onderzocht worden.

GroenLinks, OP, D66 en uiteraard de PvdA spraken zich duidelijker uit voor het invoeren van het gratis openbaar vervoer voor 66-plussers met een krappe beurs. Wat hen betreft moet niet onderzocht worden óf het er komt, maar hoe het er komt. De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) zou graag de jeugd ook gratis gebruik willen laten maken van het openbaar vervoer. Die wens wordt echter niet meegenomen in het onderzoek dat nu opgestart wordt. Naar verwachting zal het onderzoek naar het invoeren van gratis OV voor mensen vanaf 66 jaar uiterlijk 1 april volgend jaar afgerond zijn.

Bron: Het Kontakt/De Klaroen