Gemeente organiseert inleveractie messen

0
292
Foto: politie

PAPENDRECHT – De laatste jaren hebben we te maken met messenproblematiek onder jongeren. Daarom organiseert de gemeente Papendrecht samen met de politie en jongerenwerk/Suppord een regionale inleveractie van steekwapens.

Iedereen die van een mes af wil, kan dit op maandag 10 en dinsdag 11 oktober afgeven bij Suppord aan de Boeieraak 1 van 19:00 tot 21:30 uur. dit kan anoniem en zonder straf: de gemeente en politie registreren geen gegevens.

Slechts een klein deel van de jongeren draagt daadwerkelijk een mes bij zich. Dit doen ze omdat ze zich onveilig voelen en zichzelf willen beschermen. Maar de jongeren die een mes bij zich dragen, lopen juist meer kans om gewond te raken. Ze gaan ruzies en geweld minder snel uit de weg omdat ze zich zelfverzekerder voelen. Hierdoor escaleren situaties sneller met dramatische gevolgen. Daarom is het belangrijk messenbezit onder jongeren terug te dringen.

Bewustwording van risico’s
Om het messenbezit terug te dringen, is het meest belangrijk dat jongeren zich gaan realiseren dat het dragen van een mes enkel gevaar oplevert. Daarvoor is het nodig om met elkaar te praten over veiligheid en messenbezit. Waarom draag je het bij je? Realiseer je je welke gevaren je er juist door loopt? Dat gesprek kan thuis aan de keukentafel, op school of met jongerenwerkers. De gemeente wil ouders, verzorgers en experts helpen dit gesprek te voeren en geeft hier tips voor. Kijk op www.leverjemesin.nl voor meer informatie.

Messen, slag- en stootwapens
Naast messen kunnen deze week ook slag- en stootwapens, zoals boksbeugels, ingeleverd worden. Het inleveren gebeurt ook anoniem, er worden geen gegevens geregistreerd. Ook kun je niet bestraft worden. De messen en andere wapens kunnen ingeleverd worden op maandag 10 en dinsdag 11 oktober bij Suppord aan de Boeieraak 1 van 19:00 tot 21:30 uur . Op www.leverjemesin.nl is een overzicht te vinden van alle inleverlocaties in de regio. Deze locaties zijn te herkennen aan de poster en de inleverton.

Over de actie
Deze actie is georganiseerd door de gemeenten Albrandswaard, Alblasserdam, Barendrecht, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Capelle aan den IJssel, Gorinchem, Goeree-Overflakkee, Molenlanden, Papendrecht, Nissewaard, Rotterdam, Ridderkerk, Schiedam, Sliedrecht en Zwijndrecht in samenwerking diverse jongerenorganisaties en de Politie Eenheid Rotterdam.