Coronabesmettingen duiken overal op, moeten we ons zorgen maken om de najaarsgolf?

0
392

REGIO – Hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid. Corona lijkt weer terug van een zomer weggeweest. De besmettingscijfers lopen op, ook in deze regio, blijkt uit een rondgang langs de GGD’en en het coronadashboard van het RIVM. Moeten we ons zorgen maken? Zes vragen over de najaarsgolf.

Hoe gaat het met de besmettingen in onze regio?
De besmettingen lopen op, ook in het gebied van de GGD Zuid Holland-Zuid en de GGD Rotterdam-Rijnmond. “Zowel landelijk, als bij ons”, zegt Timo Boelsums van de GGD Rotterdam-Rijnmond. “Dat zien we in het aantal positieve testen, het percentage dat positief is van alle afgenomen testen en de stijgende hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater.”

Over afgelopen zeven dagen zijn er per dag gemiddeld 137 positieve testen gemeld in de regio Rotterdam-Rijnmond. De week daarvoor lag dat op 95. Maar dat zegt niet alles, omdat veel mensen alleen een zelftest doen. Daarom meet het RIVM ook het rioolwater. Daarin is ook een stijging van het aantal virusdeeltjes te zien.
‘Een stijging van het aantal besmettingen in de herfst was voorspeld’ volgens Timo Boelsums, GGD Rotterdam-Rijnmond.

In de regio Zuid-Holland Zuid steeg het aantal positieve testen in een week van gemiddeld 29 per dag naar gemiddeld 50 per dag. Ook daar stijgt het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Onder welke groepen het virus met name voorkomt, valt niet vast te stellen, zegt Boelsums. “Het testbeleid is aangepast. Bij een positieve zelftest hoef je je niet meer per se laten testen door de GGD. Daardoor weten we niet precies wie er positief test en wie niet.”

Zijn zorgen op zijn plek?
Het verloop van het aantal besmettingen is naar verwachting, volgens Boelsums van de GGD. “De stijging in de herfst was voorspeld. Het wordt kouder, we zijn dichter op elkaar omdat we meer binnen zitten, de ramen zijn dicht. Het zijn omstandigheden waaronder het virus gemakkelijker verspreidt.” Daarbij komt dat ook andere ziektes en virussen zoals de griep rondgaan, zegt viroloog Annemiek van der Eijk van het Erasmus MC. Gelukkig hebben veel mensen immuniteit opgebouwd en is de variant die rondgaat de omikronvariant, zegt Boelsums. “Dat is een relatief milde variant. We blijven er wel op hameren dat de maatregelen die gelden nog goed in acht genomen worden. We adviseren dat mensen zich goed laten informeren over de herhaalprik, met name het kwetsbare gedeelte van de bevolking.”

Wordt er al gedacht aan strengere maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan?
Dat is nu nog niet aan de orde. “Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de maatregelen nog wel tot haar beschikking. Indien nodig kunnen ze daartoe overgaan”, legt Boelsums uit.

Hoe gaat het in de ziekenhuizen?
Maandagochtend meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding dat ziekenhuizen het drukker hebben. Momenteel behandelen ze 842 mensen met het virus. Dat is het hoogste aantal sinds twee maanden geleden. En met 146 extra opgenomen mensen over afgelopen weekend is het ook de grootste stijging in een weekend sinds maart.

Volgens het Regionaal Overleg Acute Zorgketen zijn in deze regio inmiddels 100 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Vorige week waren dat 85 mensen, de week ervoor 50. “Dat geeft extra druk op de zorg”, zegt Boelsums van de GGD. “Daarbij speelt mee dat niet alleen de oplopende cijfers, maar ook onderbezetting door uitval van mensen de druk verhoogt. Ziekenhuizen denken al na over opschalen.”

‘De druk op de ziekenhuizen is hoog’
Woordvoerder Albert Schweitzer-ziekenhuis
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis treft voorbereidingen om, als het nodig is, mensen met lichte klachten thuis te kunnen monitoren. “Personeel en bedden blijven namelijk ook de komende winter schaars”, zegt een woordvoerder. Hij zegt dat het ziekteverzuim onder medewerkers van het Albert Schweitzer vanwege corona wel is genormaliseerd. “Dat zijn er momenteel 21. Eerder heeft dat veel hoger gelegen.” Dat neemt niet weg dat de druk op het ziekenhuis hoog is, benadrukt de woordvoerder.

Levert het het begin van de herfstpiek problemen op op scholen?
Nee. De scholen kunnen het nog aan, zeggen de Rotterdamse scholenkoepels BOOR en RVKO, al begint het wel een beetje te knellen, zegt de woordvoerder van BOOR. “Maar we horen nog niet dat scholen hun planning niet rondkrijgen. Momenteel gaat er ook een griepvirus rond, waardoor ook lessen uitvallen.” “Binnen het bestuur hebben we het coronateam weer geactiveerd. We zijn in staat van paraatheid gebracht.” Scholen hebben een draaiboek klaarliggen voor een eventuele nieuwe golf, zegt de woordvoerder van BOOR.

Hoe verloopt het vaccineren?
Op 19 september begonnen de GGD’en met vaccineren van de nieuwe boosterprik. De teller staat in de regio Rotterdam-Rijnmond op 45 duizend herhaalprikken. Dat is iets lager dan verwacht. “We zetten extra mensen in om alle vragen van mensen zo goed mogelijk te beantwoorden. Het belangrijkste is dat de oudere en kwetsbare mensen de prik halen.” In de regio Zuid-Holland Zuid verloopt het zetten van herhaalprikken naar verwachting. “De sloten voor afspraken zijn goedgevuld”, zegt Kim van de Pol, van de GGD Zuid-Holland Zuid.
‘De booster beschermt beter tegen de variant die nu circuleert’.

Viroloog Annemiek van der Eijk
Viroloog Van der Eijk van het Erasmus MC merkt dat corona bij veel mensen is weggezakt. “Daarom is het belangrijk om te realiseren dat corona er nog is, dat het rondgaat en dat een booster halen helpt. Als je zelf kwetsbaar bent en om ervoor te zorgen dat het virus minder makkelijk verspreidt.”
Het vaccin dat mensen toegediend krijgen is een aangepast vaccin, vertelt ze. “In het vaccin zitten eiwitten van het oorspronkelijke virus én van de omikronvariant die nu circuleert. Daardoor is de verwachting dat de booster de verspreiding iets beter tegengaat.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Rijnmond.