Coronavirus grijpt rap om zich heen in regio

0
396
Foto Robin Peeters: Rijnmond

REGIO – De voorspelde najaarscoronagolf lijkt echt begonnen: landelijk liggen er op dit moment 900 mensen in het ziekenhuis, waarvan 33 op de intensive care. Dat is een stijging van maar liefs 68 procent. In Zuidwest-Nederland is die stijging nóg groter, ziet Robin Peeters, internist bij het EMC.

Vorige week lagen er 70 coronapatiënten in ziekenhuizen in Zuidwest-Nederland, nu zijn dat er 140. “Een verdubbeling,” bevestigt internist Robin Peeters op Radio Rijnmond. Er liggen momenteel voornamelijk ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. “Het zijn de mensen die de komende week juist een oproep zouden krijgen voor een boostervaccinatie.”

De ziekenhuizen komen voorlopig nog niet in de problemen, zegt Peeters. Wel moet er haast worden gemaakt met de boosterronde. “We hebben twee jaar geleden bepaald dat we ongeveer 1000 coronapatiënten in de ziekenhuizen aankunnen zonder dat het ten koste gaat van andere zorg.” De zorg heeft net als alle sectoren last van personeelstekorten. Door de nieuwe coronagolf stijgt ook het ziekteverzuim onder zorgverleners. Als de coronapiek zich niet gespreid maar in één keer hard toeslaat, dan kan de reguliere zorg weer onder druk te komen staan, vertelt Peeters.

Betere situatie dan twee jaar geleden
Wel benadrukt Peeters: we staan er beter voor dan één en zeker twee jaar geleden. Vooral de druk op de intensive care is minder groot. “De huidige variant van het virus (omikron, red.) is voor de meeste mensen veel minder ziekmakend, daardoor krijg je minder mensen op de ic.” Daarnaast gaat de maatschappij anders om met het virus: de meeste Nederlanders zijn gevaccineerd, velen ook geboosterd en veel hebben daarnaast het coronavirus inmiddels wel gehad. Er is vaak al een afweer tegen het virus opgebouwd, zegt Peeters.

Waakzaam
Maar het is goed om waakzaam te blijven. “In de ziekenhuizen is hard gewerkt om achterstallige zorg in te halen, en er zijn nog steeds wachtlijsten”, zegt de internist. Ook daarom is het van belang dat de herfstgolf in de kiem wordt gesmoord, zodat achterstallige zorg kan worden ingehaald en overige patiënten niet weer de dupe worden van het virus.

Om het coronavirus wederom in te dammen zijn het RIVM en de GGD’s met een boosterronde begonnen. Peeters ziet direct dat zijn twijfeltelefoon weer meer belletjes krijgt. “Afgelopen week hadden we drie keer zoveel bellers als de week ervoor. Mensen zijn ermee bezig en denken er over na.”

Heb jij vragen over de boostervaccinatie? Of wil je weten hoe deze samengaat met de griepprik? Of zit je met een andere vragen over de coronavaccinatieprik? “Bel dan 088 75 55 777.”

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.