Peter de Liefde: Het eeuwige leven

0
419
Foto: RTV Papendrecht

Omdat het dinsdag 4 oktober was had de Volkskrant een artikel over dieren. En omdat huisdieren doorgaans genoeg extra aandacht krijgen gaat het stukje over minder aaibare varianten en onverwachte ontdekkingen van wetenschappers bij diverse soorten.

Wat echt sensationeel klinkt, is dat er een dier is dat onsterfelijk is, namelijk de kwal. Er blijkt een bepaalde soort van dit beest in de Middellandse Zee te leven, de Turritopsis dohrnii, die niet alleen, net als andere kwallensoorten, verschillende stadia van leven doorloopt (eerst een larve, dan een poliepachtig plantje, dan knoppen die zich afscheiden waaruit een vrij zwemmende kwal ontstaat) maar, en dat is het bijzondere, die cyclus tot in de eeuwigheid door kan gaan. Ze blijken een gen te hebben waardoor ze niet van ouderdom kunnen sterven.

Ik vind dit slecht nieuws. Niet alleen omdat de evolutie blijkbaar nou net het meest afzichtelijke beest heeft uitgekozen voor deze unieke eigenschap maar meer nog omdat ik bang ben dat er een diersoort op de aarde rondhuppelt die erg jaloers gaat zijn op de kwal, namelijk de mens. Dat uitermate ontevreden beest heeft namelijk al eeuwen lang zo’n hekel aan ouder worden dat ie zich in allerlei bochten wringt om jong te blijven, of zelfs alleen maar de uiterlijke schijn ophoudt dat ie jong blijft. Bovendien heeft dat gekke beest de neiging om reIigies aan te hangen die vertellen dat er een eeuwig leven na de dood is. Ik ben met name bang dat de mens pogingen gaat ondernemen om dat kwallengen bij zichzelf te implementeren. Nee, hè, hebben we net uitgevonden hoe we aan geboortebeperking kunnen doen en dan krijg je dit.

Wij moeten helemaal geen eeuwig leven op aarde willen. Daar worden we hartstikke lui van. Als je weet dat je een eeuwigheid de tijd hebt voor je plannen dan voer je geen flikker meer uit. Je gaat ook heel ongezond leven als je er toch niet aan dood gaat. Ik zou tenminste meteen weer gaan roken. Zit iedereen hier weer in de stank. Verder zou ik ook nog veel dommere dingen doen. Ik bedoel, wat let me als ik mijn leven toch nog een keer over mag doen. Waarschijnlijk werd ik ook heel onsympathiek. Beste wetenschappers laat het eeuwige leven op aarde nou alsjeblieft aan de kwallen. Want anders, dan worden wij er één.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl