De 14e editie van de DrechtStadLoop op 6 november wordt bijzonder

0
598
foto Ellen Hienekamp-Oversier in opdracht van de DrechtStadLoop

DORDRECHT – Naast de prestatielopen over 3, 5 en 10 kilometer is de Agro Delta Halve Marathon het hoofdnummer van het programma. Deze officiële KNAU-wedstrijd, waarvan het parcours is gecertificeerd, belooft dit jaar bijzonder spannend te worden. Want wie gaan er met de eerste plaatsen vandoor. Komen de winnaar en winnares uit Nederland of toch weer uit België?Elk jaar heeft de Agro Delta Halve Marathon wel enkele sterke lopers uit België aan de start. Zij doen duidelijk mee voor de hoofdprijzen. Bij de dames zien we een opmerkelijke naam op de startlijst staan. De Belgische Karen van Proeyen, zij is al tweemaal Belgisch marathonkampioen en zal ook dit jaar weer een gooi doen naar het erepodium. Tevens is zij meerdere malen op de 10 km winnares geweest. Dit jaar wachtte ze op het besluit van de Belgische bond om deel te nemen aan het wereldkampioenschap Oriëntatielopen in het Deense Velje. De bond had hiervoor geen budget en daarom koos Karen voor Dordrecht. Met haar tijd van 1.15.32u gelopen in Gent kan zij mogelijk het Dordtse parcoursrecord van haar landgenote Veerle Dejaegere verbeteren.
Die liep in 2016 een zeer snelle 1.15.36u.

Tegengas zal moeten komen van de Achterhoekse Saskia Weinans. Zij was de winnares van de laatste editie in 1.18.50u, en deed dat tijdens stormachtig weer. Ze wil onder betere omstandigheden op het prachtige parcours haar revanche halen. Weinans liep onlangs op uitnodiging van de organisatie van de Dam tot Dam loop tussen alle Nederlandse topdames naar 1.01.36u.Voor de laatste podiumplaats lijkt het te gaan tussen Nienke van Zoggel uit Berlicum en Jolijn Swager uit Leiden. Fortius-atlete Anna van Stigt zal de Dordtse eer hooghouden.

Bij de heren waren de Belgen Jesse Stroobant (2013) en Kjell Dehondt (2015) al eens winnaar. Dit jaar zou dat weleens hun landgenoot Yannick Michels kunnen zijn. De atleet uit Mol heeft vlak voor de corona-epidemie in Barcelona een halve marathon gelopen in 1.03.39. Dat is beduidend sneller dan het parcoursrecord van de Keniaan Komen uit 2014. Die liep 1.04.52.

Roy Hoornweg uit Papendrecht zit al jaren bij de Nederlandse top. De Passaat atleet wil graag starten in Dordrecht. Als hij goed herstelt van zijn poging om op de loopband het wereldrecord marathon te verbreken en zijn haaswerk tijdens de Amsterdam Marathon, dan zal hij zeker aan de start komen. De laatste winnaar van de Drechtstadloop is Nixon Fernandes. Hij zal zeker een gooi doen naar een podiumplaats. De Belgisch-Marokkaanse atleet Ramdan Snoussi uit Antwerpen kan hier roet in het eten gooien. Hij won de Antwerpen Halve Marathon. Voor Fortius zal Roy Werner een top-tien-plaats willen behalen.

De DrechtStadLoop wordt niet alleen georganiseerd voor de toppers en subtoppers. Voor iedereen is er wel een afstand die passend is voor het eigen niveau. Men kan naast de halve marathon kiezen uit de volgende afstanden: 3, 5 en 10 km. Op de 5 en 10 km bieden we ook een bedrijvenloop, het team uit 4-6 personen, loopt voor het goede doel van de DrechtStadLoop: “Loop voor Long Covid”. Voor de jeugd is er een 400m frame runners race (4-14 jaar), puppy run (4-7 jaar) en een jeugdloop over 1000 m. (8-12 jaar) Vooraf inschrijven tegen het normale tarief kan tot en met 16 oktober. Daarna betaalt u een toeslag.

Voor meer informatie en inschrijven www.drechtstadloop.nl