Glas-in-loodramen van Grote Kerk in Dordt aan vervanging toe

0
314
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – De glas-in-loodramen van de Grote Kerk in Dordrecht hebben een opknapbeurt nodig. Het lood- en steenwerk zijn aangetast door onder andere vervuiling en het weer. “Dit is tufsteen en dat vergaat”, aldus kerkmeester Jacob Klink.

“Het lood en het voegwerk moet vervangen worden, maar het belangrijkste is dat de verticale staanders van tufsteen ook vervangen worden”, laat Klink zien aan RTV Dordrecht. Kleine stukjes steen vallen op de grond als je er met je hand langsgaat. Er ligt een bescheiden hoeveelheid op het dak. En dat terwijl het tufsteen pas in 1980 is aangelegd. “Maar na een jaar of veertig vergaat het dus”, zegt de kerkmeester. Maar, niet alle ramen hoeven vervangen te worden: “Hier aan de zuiderkant valt de meeste regen.”

Aan de binnenkant van de kerk zie je dat er vocht naar binnen druppelt. De ramen beneden laten zelfs een streepje licht door, doordat er ruimte is ontstaan tussen het staal en de verticale staanders.
Prijskaartje
Zo’n renovatie is geen goedkope klus. “We hebben jaarlijks 100.000 euro voor onderhoud van het pand. Daarvoor hebben we een steunstichting, maar dat bedrag is exclusief de ramen. Uit onderzoek is recent naar voren gekomen dat ze vervangen moeten worden. Dat moet extra opgebracht worden, maar dat geld is er nog niet.”
Via fondsenwerving hoopt de kerkmeester het geld bij elkaar te krijgen. “We hopen bijvoorbeeld ook op hulp van grotere fondsen, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds. Maar we hopen ook op de steun van particuliere, betrokken Dordtenaren.”

Kijk hier naar het tv-verslag van RTV Dordrecht.

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.