GGD overladen met de vraag ‘werken de zelftesten nog?’

0
742
Foto: Jordy Nijenhuis, RTV Dordrecht

REGIO – De GGD Dordrecht krijgt steeds vaker de vraag of zelftesten nog wel werken. De staafjes worden sinds het begin van de coronacrisis ingezet, maar Nederland is inmiddels een paar nieuwe varianten verder.

Het virus zet sinds een paar jaar onze wereld op zijn kop en na een periode van rust lijkt corona weer een opmars te maken in Nederland. Dat betekent dat de langwerpige wattenstaafjes uit de kast worden getrokken, maar werken die zelftesten nog wel?

Hardnekkige griep heerst
Woordvoerster van de GGD in Dordrecht Marjoke Geluk heeft gemerkt dat steeds meer mensen met die vraag rondlopen en dat is niet gek. “Naast corona heerst er nu ook een hardnekkige griep/verkoudheid. Mensen worden daar lang ziek van, maar dat betekent niet dat het corona is.

”Sommige mensen geven aan dat ze na een paar negatieve testen toch positief testen in de teststraat van de GGD, legt de woordvoerster uit. “Onze coronatesten zijn betrouwbaarder, dus dat kan gewoon gebeuren”, vertelt Geluk.

Zelftest werkt voorlopig
De zelftesten worden niet gemaakt door de GGD, dus of die testen goed werken dat kunnen zij niet met zekerheid vertellen. Het RIVM daarentegen geeft aan dat de zelftesten gewoon werken bij alle bestaande varianten die rondgaan in Nederland. Of dat in de toekomst zo blijft dat kan woordvoerder Harald Wychgel niet met zekerheid vertellen. “De situatie kan namelijk veranderen, maar voor nu werken de testen gewoon.”

Dit verhaal is gemaakt door onze streekredactie omroepen Drechtsteden.