Peter de Liefde: Zuinig

0
329
Foto: RTV Papendrecht

Het is dinsdagmorgen 11 oktober. De wekker gaat. Grappig, ik zet hem nog sneller uit dan normaal, want ik vermoed dat ie meer stroom verbruikt als ie afloopt. Ik wil vanaf vandaag namelijk flink bezuinigen. Morgen maar zorgen dat ik voor de wekker wakker ben. Misschien de gordijnen open laten zodat ik van het daglicht wakker wordt. Of nee, dat is een slecht idee want dan komt er veel meer kou in huis.

Ik heb vandaag maar twee dingen die ik wil of moet doen. Een uur fietsen (dat doe ik namelijk iedere dag) en een column schrijven voor ‘De Praatpaal’ van RTV Papendrecht. Ik denk dat ik voor het ontbijt mijn fietstochtje maak, want daarvan krijg ik het warm en dan hoeft de CV voorlopig niet aan. Dat scheelt toch minstens een uur. Grappig toch hoe je kunt bezuinigen door simpelweg de volgorde van dingen te veranderen.

Als ontbijt neem ik voortaan geen Calvé pindakaas meer op brood want die is veel te duur. Ik zou die van de Lidl kunnen gaan kopen maar ik bedenk plotseling een grappig alternatief: ik koop vanaf nu pelpinda’s die ik met de staafmixer ga malen. Of met zo’n grappige ouderwetse stamper, want daar krijg je het ook weer warm van. Kun je de kachel nog een half uur langer uit laten.

Misschien moet ik trouwens maar niet meer buiten gaan fietsen, want je neemt bij thuiskomst zoveel kou mee naar binnen. Beter mijn fiets verkopen voor 50 euro of zo en dan op marktplaats een hometrainer voor twee tientjes aanschaffen. Toch grappig hoe makkelijk je 30 euro kunt verdienen.

Ik kan dan natuurlijk niet meer op de fiets naar de Studio van RTV Papendrecht maar moet ik daar nog wel heen? Ik kan die column toch ook inbellen. Nee, dat is natuurlijk weer duurder. Grappig eigenlijk.

Anders toch maar geld gaan vragen voor die column. Sowieso de lengte maar gaan beperken. Hoeft de computer toch minder lang aan. In elk geval wat beter na gaan denken wat ik ga schrijven voor ik de PC aanzet. Scheelt zo weer een half uur stroomverbruik.

Ach, eerlijk gezegd weet ik nu al dat al mijn bovenstaande bezuinigingen zullen blijven steken in goede bedoelingen. Dat geeft ook niet, want ik kan gelukkig al die prijsverhogingen wel betalen. Helaas zijn er anno 2022 in Nederland best veel mensen die wel op deze manier moeten gaan redeneren. En dat, bent u hopelijk met me eens, is absoluut niet grappig.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl