Werkzaamheden gemeentehuis voor komst bibliotheek

0
384
Foto: impressie door Van Es Interieur

PAPENDRECHT – Maandag 17 oktober starten in het gemeentehuis werkzaamheden ter voorbereiding van de komst van de bibliotheek. In december verhuist de bieb naar het gemeentehuis. Voor inwoners biedt de verhuizing volop mooie kansen op het gebied van ontmoeting, ontwikkeling, kennisdeling en informatievoorziening. Van een paspoort ophalen tot een krantje of boek lezen en koffie drinken met dorpsgenoten; het kan straks allemaal op één plek.

Huis voor de samenleving
Gemeente en bibliotheek creëren samen een nieuwe omgeving voor de samenleving. Een fijne, inspirerende plek waar Papendrechters zich welkom voelen, informatie kunnen halen, elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen doen.

Ankie Kesseler, directeur-bestuurder bij de Bibliotheek AanZet: “De bibliotheek maakt een essentieel onderdeel uit van de Papendrechtse samenleving. Dat hebben we in de afgelopen jaren mogen ervaren met het zoeken naar oplossingen voor het behoud van de bibliotheek. Met deze nieuwe huisvesting in het gemeentehuis is het niet alleen gelukt om onverkort de dienstverlening voor een grote groep inwoners te behouden. Het wordt ook mogelijk om de dienstverlening te verbeteren en te verduurzamen. Samen met onze partners, de scholen en de gemeente kan de bibliotheek vanuit deze nieuwe huisvesting zich sterk blijven inzetten voor leesbevordering, digitale weerbaarheid, taallessen en hulp bieden bij taal en alle informatievragen. Bovendien ontstaat er een leuke, gastvrije plek waar iedereen welkom is om een krantje te lezen, te studeren, te werken, elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.”

Gebouw efficiënter gebruiken
Door bibliotheek en gemeentehuis samen te voegen wordt het gebouw efficiënter gebruikt. De oppervlakte die de bibliotheek in het gemeentehuis gebruikt is ongeveer gelijk aan het pand aan de Veerweg. Daarnaast kan de bibliotheek ook gebruik maken van andere ruimtes van de gemeente.

Wethouder Jan Dirk van der Borg: “Door samenvoeging van bibliotheek en gemeente in één gebouw kunnen we onze inwoners nog beter op weg helpen. Er is straks veel meer uitwisseling en communicatie tussen bezoekers én medewerkers van bibliotheek en gemeente. Het is dus een vooruitgang voor iedereen.”

“We zullen andere, nieuwe mensen in het gebouw ontmoeten en spreken. Diensten als het taalcafé, voorlezen, ondersteuning van laaggeletterden passen heel erg in het streven van de gemeente om mensen die het nodig hebben te ondersteunen. Dat medewerkers naast elkaar in één gebouw werken, helpt daar gewoon bij. Het maakt de weg naar het aanbod van de bibliotheek een stuk korter.”

Samen delen
De kosten van de verbouwing van het gemeentehuis worden verdeeld tussen gemeente en bibliotheek. In de gemeentebegroting worden de kosten over een periode van 20 jaar afgeschreven. Via de huur betaalt de bibliotheek de volledige investering terug aan de gemeente. Daarnaast investeert de bibliotheek in ICT en meubilair. Een groot deel van het huidige interieur gaat overigens mee naar het gemeentehuis omdat het prima past in de duurzaamheidsdoelstellingen van beide partijen. In het gebouw komen verder extra (aangepaste) voorzieningen zoals een toilet voor minder-validen op de eerste verdieping.

Let op: tijdens herfstvakantie andere openingstijden
In verband met de werkzaamheden is het gemeentehuis in de herfstvakantie (maandag 24 tot en met vrijdag 28 oktober) op andere tijden geopend: tussen 17.00 en 20.00 uur. Telefonisch is de gemeente zoals altijd maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 bereikbaar.
Ook is tijdens de werkzaamheden een aantal faciliteiten zoals lift en toiletten niet beschikbaar.

Locatie Veerweg komt vrij
De verhuizing is gepland in december 2022. Het pand Veerweg 135 (eigendom van de gemeente) komt dan vrij. De werving van nieuwe huurders via een makelaar is inmiddels gestart. In het verleden hebben al meerdere partijen interesse getoond.