Biodiversiteit in Biesbosch neemt toe

0
339
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – Het gaat goed met de biodiversiteit in de Biesbosch. Een paar weken geleden werd er een ‘zeegactie’ uitgevoerd in de Kleine- en de Grote Noordwaard. Tijdens dit onderzoek werden zeventien vissoorten gevangen en dat is volgens boswachter Harm Blom best veel.

Zeventien verschillende soorten vissen klinkt misschien als weinig, maar dat is het niet. Stichting RAVON onderzoekt de kraamkamerfunctie van de Zuid-Hollandse delta vanuit het project “Een Zegen in de Delta”. Zo worden de gebieden en de eisen die de vissen stellen voor hun opgroeigebied in kaart gebracht door de organisatie.

“Wij organiseren jaarlijks een zeegactie op drie verschillende plekken om te kijken hoe de vissen gebruik maken van de Biesbosch”, vertelt de boswachter.

Een belangrijk onderdeel van het project is om te kijken óf en hoe de samenstelling van de visgemeenschap en de kraamkamerfunctie verandert nu de Haringvlietsluizen op een kier staan en er weer zout water het Haringvliet in mag stromen. De Biesbosch is dus zo’n opgroeigebied.

Er zwemmen genoeg vissen in de Biesbosch
Dit jaar werden meer soorten vissen ontdekt dan het jaar daarvoor. “Je ziet dat de gebieden die in kader van ‘Ruimte voor de Rivier-projecten’, veelal landbouwgebieden die teruggegeven zijn aan het water, heel belangrijk zijn voor zout- en zoetwatervissen. Er is weer sprake van grootschalig, ondiep en stromend water en daar zie je de positieve gevolgen nu van”, zegt boswachter Blom.

Vroeger zagen de vissen die via Rotterdam de rivier in zwommen alleen maar beton legt de boswachter uit. “De vissen hadden ondiep stromend water nodig”, legt Harm Blom uit. Daarnaast speelde rust voor de gevinde dieren ook een belangrijke rol. “Varen en vissen mag daarom niet in het gebied, voor de vissen en de tienduizenden vogels”, legt Boswachter Blom uit.

Tafeltje dekje voor vogels
Niet alleen de vissen hebben namelijk baat bij deze rust, ook vogels maken volop gebruik van de Biesbosch. “Dit gebied is één groot tafeltje dekje voor veel trekvogels”, zegt Harm Blom. De Kleine- en de Grote Noordwaard zijn van groot belang voor tienduizenden trekvogels. Ook vele soorten reigers, futen en visarenden weten dit gebied goed te vinden.

De biodiversiteit neemt dus alsmaar toe in dit vrij jonge gebied legt Harm Blom uit: ‘En dat moeten wij zo zien te houden.’

Klik hier voor de reportage van RTV Dordrecht.

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.