Lena raakte in coma, belandde in een rolstoel maar vergeeft de automobilist

0
493

REGIO – In haar rolstoel komt ze de rechtszaal in Rotterdam binnen; het zichtbare gevolg van een ernstig verkeersongeluk. Ze kan kleine stapjes doen, praten gaat nog moeizaam. Maar het komt eruit: “Ik vergeef het je”, zegt ze tegen de verdachte. De woorden van Lena (52) uit Dordrecht maken indruk in de rechtszaal. De officier van justitie besluit zelfs een lagere straf te eisen.

Het is nieuwjaarsnacht, 1 januari 2021, als Lena van haar werk naar huis rijdt op haar e-bike. Ze heeft extra verlichting aangedaan om beter zichtbaar te zijn. Desondanks wordt zij op de Zuidendijk in Dordrecht niet opgemerkt door een automobilist die haar tegemoetkomt en aanrijdt. De man laat haar in het donker op het wegdek liggen, met helse pijnen. Thuisgekomen belt de man emotioneel zijn moeder op die direct de politie inschakelt.

De chauffeur blijkt niet alleen maar onoplettend te zijn geweest. Hij reed te hard, had veel te veel alcohol in zijn bloed en ook werd cocaïne en MDMA (XTC) in behoorlijke hoeveelheden aangetroffen.

Lena wordt ondertussen naar de intensive care gebracht, daar wordt ze in coma gehouden. Ze blijkt bijna alle botten in haar lichaam te hebben gebroken en er is ook bloed in haar hersenen terechtgekomen.

De verdachte, een 49-jarige Dordtenaar, zegt in de rechtszaal dat hij een paniekaanval heeft gekregen na de botsing en daarom is doorgereden. Maar waarom was hij überhaupt achter het stuur gekropen? “Ik dacht dat ik wel zou kunnen rijden. Ik had gedronken, ja en heb bewust de rustige Zuidendijk gekozen.”

Cocaïne aangeschaft
De man had een feestje gehad met oudjaar, had speciaal daarvoor cocaïne aangeschaft en was in de vroege ochtend naar huis gegaan om de hond uit te laten. En toen ging het dus heel erg mis. “Ik vind het verschrikkelijk. Ik heb wekelijks contact gehouden om te horen hoe het met mevrouw ging.”

Lena is in die tijd aan het revalideren en vecht een strijd uit met de verzekeraar, die pas onlangs met een schadebedrag van zes ton over de brug is gekomen. Advocaat Eskes: “Omdat er geen geld was, heeft ze nog geen aanpassingen in haar huis, geen traplift bijvoorbeeld. Ze plast noodgedwongen in de badkuip.”

De advocaat beschrijft de lijdensweg van de vrouw, die klein van stuk is. “Ze ging op reis naar Kaapverdië en toen werden haar kinderen gebeld: hun moeder was zoek. Ze bleek in haar rolstoel tussen de koffers te zijn gezet.”

Eskes heeft wel een suggestie voor een alternatieve straf. “Mevrouw heeft hulp nodig, bij vervoer. Maar het zou ons ook helpen als u een telefoontje pleegt naar de verzekeraar zodat ze daar wat vlotter in actie komen.”
Ook Stefan Vergeer, de zoon van Lena, heeft een boodschap voor de Dordtse chauffeur. “Jij weet wat er gebeurt als je met drank en drugs gaat rijden. Misschien kan je anderen motiveren, die ook gebruiken, om niet zo’n domme actie te doen. Jij kan een lichtend voorbeeld zijn.”

‘Dankzij God hebben we het hem vergeven’
Vergeer zegt dat hij aanvankelijk heel boos was, maar door zijn geloof tot andere inzichten is gekomen. “God heeft mij geleid en mijn hart weer zacht gemaakt. We hebben het hem vergeven, want als je vol wrok en haat blijft zitten, ben je eigenlijk jezelf aan het straffen voor iets dat een ander heeft gedaan.”

De officier van justitie zegt onder de indruk te zijn van deze woorden. “De straf die ik hier op papier heb staan, ga ik niet vragen. Ik kom uit op een lagere strafeis: een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.”

De rechters geven de verdachten en het slachtoffer met haar kinderen veel ruimte om hun verhaal te doen en nader tot elkaar te komen. “Dit was geen alledaagse zitting. Het was heel indrukwekkend, wij bewonderen uw opstelling.”

Het laatste woord is voor de verdachte: “Geacht slachtoffer. Een leuk feestje liep uit op een hel. Ik heb ontzettende spijt en had u nooit zo mogen achterlaten. Ik wens u het allerbeste en hoop dat het wat beter gaat met u.” De rechter in Rotterdam doet op 27 oktober uitspraak.

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.