OM moet agent die n-woord gebruikte alsnog vervolgen

0
200

DORDRECHT – Het Openbaar Ministerie moet de agent die een racistische term, het n-woord, gebruikte tegen een 46-jarige Dordtenaar en zijn zoon alsnog vervolgen voor valsheid in geschrifte. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag, nadat uit camerabeelden bleek dat de agent wist dat hij discriminerend en beledigend was.

De agent had in het proces verbaal niet opgeschreven dat hij de term gebruikte. Het OM besloot hem daar eerder niet voor te vervolgen, omdat de agent volgens justitie de term niet opzettelijk had weggelaten.

Vader en zoon vroegen het gerechtshof om justitie te dwingen om de agent te vervolgen. Dat kan via een zogenoemde artikel 12-procedure. Daar gaat het hof in mee. Ze baseren zich op camerabeelden van het incident en oordelen dat het weglaten van de racistische term geen vergissing kón zijn, vanwege de relevantie in de zaak.

Blaffende hond
Uit de camerabeelden blijkt volgens het gerechtshof ook dat de agent zich bewust was van de racistische uitlating. Ze zien daarom genoeg reden om hem alsnog te laten vervolgen door het Openbaar Ministerie.

Het incident waar deze zaak om draait, speelt zich af op sinterklaasavond in Dordrecht in 2020. Een beschonken vriend van de vader valt over een laag hekje, na een een duw van een agent. De agenten zijn daar vanwege een melding van een blaffende hond. De vriend bemoeit zich met hun werk.

Twee vrouwelijke agenten proberen de zaak te sussen met een grapje. Als de beschonken bezoeker de mannelijke agenten een ‘paardenlul’ noemt, wordt hij aangehouden en slaat de vlam in de pan.

Geldboete van 250 euro voor agent
Na de val over het lage hekje volgt een gevecht tussen politie en de vader en zoon. Op videobeelden is te zien hoe kluwen vechtende mensen over een grasperkje in de Dordtse Beekmanstraat rollen. De agenten verklaren later nog nooit zo veel geweld te hebben meegemaakt.

Hierna volgden verschillende rechtszaken. Vader en zoon werden vervolgd voor het plegen van geweld tegen agenten. Het OM werd in die zaak niet-ontvankelijk verklaard, vanwege de racistische term die de agenten gebruikten en het niet opnemen van de term in het proces verbaal.

De agent, Wouter-Jan O., werd vervolgd voor zijn racistische uitlating. Daarvoor is hij tot een geldboete van 250 euro vanwege belediging veroordeeld. De agent is daartegen in hoger beroep gegaan. Die zaak loopt nog.

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.