Helft Zuid-Hollandse gemeenten blijft onder gasverbruiksplafond, ook Papendrecht

0
370
Afbeelding: Zonneplan

REGIO – In 26 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten ligt het gemiddelde gasverbruik onder de 1200 kuub (m³) die de overheid komend jaar instelt als verbruiksplafond. In nog eens zeven gemeenten is alleen het elektriciteitsplafond toereikend. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde.

In de helft van de gemeenten gebruiken huishoudens dus gemiddeld meer gas dan het maximum dat door het kabinet wordt ingesteld. Een hoog gasverbruik heeft de grootste invloed op de energierekening. De villagemeente Wassenaar vormt daarbij (niet geheel verrassend) de uitschieter met een gemiddeld jaarverbruik van 1880 m³ in 2021. Daarna volgt Westvoorne met gemiddelde 1620 m³. Bij de huidige energietarieven komt dat neer op minimaal 1570 euro aan extra energiekosten buiten het prijsplafond.

Onder het stroomplafond
Ook qua stroomverbruik geldt dat bijna de helft van de gemeenten boven (en de andere helft dus onder) het plafond van 2900 kWh per jaar zit. Ook op dit vlak voeren Westvoorne en Wassenaar – ditmaal in omgekeerde volgorde – de lijst aan met ruim 3300 kWh per jaar. Ook in de gemeenten Nieuwkoop, Lansingerland, Molenlanden en Barendrecht ligt het stroomverbruik ver boven de plafondgrens.

Papendrecht
In Papendrecht blijft zowel het gemiddelde gas- als stroomverbruik onder het prijsplafond.

Verschillen met landelijke gemiddelden
Landelijk gezien ligt in zes op de tien gemeenten het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts één op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van zowel 2900 kWh stroom als 1200 m³ gas per jaar. Op de kaart is te zien dat de Zuid-Hollandse gemeenten het ten opzichte van de rest van Nederland aanzienlijk beter doen.

Vaste prijs binnen verbruiksplafond
Het is voor veel Zuid-Hollandse huishoudens de komende periode desondanks zaak veel energie te besparen. Het prijsplafond, waardoor je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom betaalt, ongeacht je energiecontract, geldt namelijk tot een verbruik van 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik boven die waarden betaal je wel de (vaak hoge) prijzen uit je energiecontract. Volgens Zonneplan wordt inzicht in het energieverbruik het komende jaar dan ook belangrijker dan ooit.