Wordt Dordtse ijsbaan gesloten?

0
523
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – Er bestaat een kans dat de Dordtse ijsbaan gesloten moet worden, nu de Sportboulevard aan de Karel Lotsyweg in Dordrecht op omvallen staat door energieprijzen die door het dak gaan. Als er niet snel een noodplan komt, met geld van de gemeente of het Rijk, moet exploitant Optisport de topsport-faciliteit sluiten. De Dordtse wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) verklaart dat zij zoekt naar een oplossing. De gemeente onderzoekt alle scenario’s, maar overweegt ook sluiting of gedeeltelijke sluiting, zegt ze.

Grote energieslurpers op de Boulevard zijn de ijsbaan die ijskoud moet blijven en het zwemwater dat verwarmd moet zijn. Betaalde exploitant Optisport in de oude situatie nog 800.000 euro per jaar aan gas en licht, in de nieuwe situatie is de rekening opgelopen naar 1,5 miljoen euro. De vooruitzichten zijn nog somberder. De rekening zal uit de bocht knallen, naar jaarlijks 2,5 miljoen euro.

Talenten
Hoofdcoach Nicole Goossens van de Kunstijs-vereniging Drechtsteden heeft er kopzorgen van. Sluiting van de ijsbaan om energiekosten te besparen noemt ze ‘echt desastreus’. “Voor onze talenten echt een verschrikking. Dan is het gewoon ‘over’.”

Wethouder Tanja de Jonge zegt in overleg te zijn met de mensen van de Sportboulevard: “We moeten alles de revue laten passeren. Van volledig open blijven tot misschien volledig sluiten. Hoe kunnen we gedeeltelijk of geheel open blijven? En wát zou er wel of niet open kunnen blijven? En wat zouden daarvan de consequenties kunnen zijn?”

De gemeente denkt over alle scenario’s na. “Helemaal dicht is het laatste alternatief wat je hebt,” zegt ze.

‘Rondgevraagd’
De wethouder heeft in het land rondgevraagd hoe andere gemeentes omgaan met de extreme energieprijzen. “Ik heb nagevraagd ‘wat doen jullie?’. Maar ook daar liggen scenario’s op tafel ‘ijsbanen dicht. Eventueel zwembaden dicht, en het eventueel opvangen in de regio’.” Het is volgens haar niet heel uniek dat sluiting, in Dordrecht, op tafel zou komen. “Maar nogmaals, we willen natuurlijk eerst kijken hoe we zoveel mogelijk kunnen openblijven. En wat is daarvoor nodig? ”

Schaatsland
Goossens van de kunstijs-vereniging vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente zelfs sluiting alleen al overweegt. Het zou volgens haar de ondergang betekenen van veel clubs. Ook voor haar eigen vereniging, met veel talentjes op nationaal en internationaal niveau, zou het einde oefening zijn. Niet trainen, betekent dat sporttalent voorgoed verloren gaat, zegt ze.

Nederland als schaatsland, is volgens haar dan voorgoed naar de haaien. “Wij bestaan ruim 45 jaar”, zegt ze over haar eigen club. “En dan houdt het alleen híerdoor op? Dat zou toch verschrikkelijk zijn.”

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.