Werkgevers noemen staking streekvervoer ‘zinloos’

0
200
Foto: Rob van der Woude

REGIO – Buschauffeurs met FNV als vakbond willen het streekvervoer 19, 20 en 21 oktober stilleggen. “De chauffeurs vinden het ontzettend vervelend voor de reiziger, maar deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen”, legt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV streekvervoer, uit. De werkgevers vinden de staking zinloos.

“Daarnaast maken de chauffeurs zich zorgen om de inkrimping van het openbaar vervoer die op dit moment gaande is”, vertelt Van der Gaag. De stakingen van deze week zijn een vervolg op de landelijke stakingen van vorige maand. Daarin gaven de chaffeurs Qbuzz vijf weken de tijd om weer om de tafel te gaan zitten. “Dat weigeren ze tot nu toe. Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel. Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt”, aldus Van Der Gaag.

QBuzz niet blij
Op de aangekondigde staking reageert de voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) niet blij. De vereniging vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz. Voorzitter, Fred Kagie: “De FNV-staking voor de cao OV 2021-2022 heeft geen enkele zin. Het heeft alleen maar nadelen: het dupeert de reizigers, het kost de stakende medewerkers geld, het kost de ov-bedrijven geld en het schaadt de betrouwbaarheid van het vervoer en het aanzien van de sector.”

Daarnaast geeft de vereniging aan dat er dit jaar een eenmalige uitkering wordt gegeven van €1.000,- bruto. Dat zijn ze overeengekomen met vakbond en cao-partner CNV. Fred Kagie: “Iedereen merkt dat het leven duurder is door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie. Medewerkers hebben behoefte aan direct merkbare oplossingen. Met vakbond CNV zijn we hierover in gesprek gegaan, de extra uitkering is het resultaat van deze gesprekken.”

Dreigen met staken en onderhandelingen over nieuwe cao gaan niet samen
QBuzz wil graag zo snel mogelijk in gesprek over een nieuwe cao voor 2023, maar laat weten dat dit met het FNV niet gaat. Zo geven ze in een bericht aan dat FNV-leden kunnen en mogen staken omdat zij het niet eens zijn met de afspraken voor de afgesloten cao 2021-2022, maar FNV-leden kunnen nu niet staken over de cao 2023. “Staken kan pas als partijen helemaal uitonderhandeld zijn. De onderhandelingen voor de cao 2023 moeten nog beginnen. De werkgevers kunnen niet inhoudelijk met een partij in gesprek over een nieuwe cao, terwijl diezelfde partij gelijktijdig met stakingen dreigt voor de huidige cao. Dit terwijl de huidige cao rechtsgeldig is en al wordt uitgevoerd. Dan lopen onderwerpen, onderhandelingen en de inzet van alle partijen door elkaar.”

Eisen van FNV
FNV geeft aan de chauffeurs een loonsverhoging willen ter compensatie van de prijsstijgingen van 10 procent en een koopkrachtverbetering van 100 euro. Daarnaast moeten de werkdruk en het personeelstekort aangepakt worden. Zo moet een generatiepact ingevoerd worden, waardoor 63-plussers minder kunnen gaan werken met behoud van 80 procent van het salaris en 100 procent pensioenopbouw.

70 to 80% rijdt wel
Overigens laat de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer ook donderdagmorgen weten dat het landelijke beeld laat zien dat “dat vervoerders gemiddeld zo’n 70% tot 80% van de dienstregeling uitvoeren”. Volgens de VWOV rijden CNV-leden en niet-vakbondsleden wel, terwijl onder FNV-leden de stakingsbereidheid geen gegeven lijkt te zijn. “Het individuele beeld van vervoerders is daarbij ook vanochtend per regio en concessie wisselend,” zegt het persbericht.

MerwedeLingelijn
De dienstregeling op de MerwedeLingelijn ondervindt geen gevolgen van de staking.

Dit is een verhaal van onze streekredactie omroepen Drechtsteden.