NPO Radio 1-programma 5 Dagen onder de rook van Chemours

0
364
Foto: Hans Tak

REGIO – In de week van 31 oktober staat de gele bus van het radioprogramma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Waldy van Geenen, Mirthe van der Drift en verslaggever Rens Turk in Dordrecht en Sliedrecht.

In de Drechtsteden Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht zitten veel te hoge concentraties PFAS in de bodem. Het gaat vooral om PFOA en GenX-stoffen, afkomstig van de chemiefabriek Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht. In deze fabriek worden kunststoffen en granulaten gemaakt voor koelvloeistof, draadjes, kabeltjes, regenjassen etc. Doordat Sliedrecht het meest in de wind van Chemours ligt, is de situatie daar verreweg het ernstigst.

PFAS is een verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze zitten in de lucht en in de bodem, maar ook in consumentenproducten, voedsel en drinkwater. Omdat PFAS een zogenaamd stapelgif is dat zich in het lichaam opstapelt en niet afbreekt, is het vooral van belang dat je er niet te veel van binnenkrijgt. Het RIVM heeft daarom de moestuinhouders van het moestuinencomplex ‘het Vlijpark’ verzocht om niets meer uit hun tuin te eten en vooral de groenten uit de supermarkt te kopen. Voor de moestuinhouders is dit de wereld op zijn kop.

Deze week strijkt 5 Dagen neer bij de moestuintjes om te praten over het leven onder de rook van Chemours/DuPont. Maken mensen zich zorgen over hun gezondheid? Wat zou er moeten gebeuren en wat kunnen de volkstuinhouders er zelf aan doen om te voorkomen dat ze PFAS binnenkrijgen?

5 Dagen live vanuit Dordrecht. Maandag 31 oktober, dinsdag 1 november, woensdag 2 november en vrijdag 4 november van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1 (donderdag geen uitzending i.v.m. voetbal). Zie ook de site van 5 Dagen

Bron: NTR Communicatie