Ambachtelijke bakkers luiden noodklok vanwege hoge rekeningen

0
504
Foto: Rijnmond

REGIO – “Het is tijd voor actie, want anders hebben we straks lege winkelstraten zonder bakkers en zonder slagers.” Het zijn de sombere woorden van Daniëlle Uljee, directeur van een bakkerij met zeven winkels in onze regio (waaronder in Papendrecht). Met een levensgrote advertentie in de kranten luidt zij met alle andere ambachtelijke bakkers de noodklok. Ze kunnen de energierekening niet meer betalen.

In onze regio heeft bakker Van der Waal, met vestigingen in Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht, de deuren al gesloten en faillissement aangevraagd. De tegemoetkoming in energiekosten die Den Haag heeft bedacht, biedt geen oplossing. Als er niets beters wordt bedacht, komt vóór het einde van dit jaar de helft van de 3.200 ambachtelijke bakkers in de problemen.

Probleem op probleem op probleem
Ook bij Meesterbakker Uljee zijn de kosten sky high en dat heeft niet alleen te maken met de hoge gasprijzen. “De ovens zijn niet het enige probleem. Alles is duur. Ook de grondstoffen zoals tarwe, de brandstof voor de vrachtwagens en de personeelskosten”, vertelt Daniëlle Uljee.

De ouders van Daniëlle richten de bakkerij op in 1968. Niet eerder in het 55-jarige bestaan is de situatie zo nijpend en ongrijpbaar geweest in bakkersland. Ze houdt het hoofd koel: “We moeten nu geen gekke dingen doen.” Een brand in de broodovens was vorig jaar een ramp en nu is die fik mogelijk de redding voor Uljee. Daardoor moest ze veel eerder dan gepland investeren in nieuwe ovens en daar heeft ze nu profijt van. Ze is namelijk deels overgestapt op elektrische ovens en de nieuwe gasovens zijn veel zuiniger dan de oude.

Supermarkten stunten met brood en pikken klanten in
Uljee is een bakker die ook veel levert aan horeca en het waren daardoor al twee moeilijke jaren. Vaste of flexcontracten. Oude of nieuwe ovens. Wel of nauwelijks reserve. Alle ambachtelijke bakkers worden getroffen door de hoge inflatie en schreeuwend dure energieprijzen, de één harder dan de ander. “Dit houdt geen enkele bakker op de lange termijn vol“, zegt ze.

Foto: Rijnmond

Het brood is duurder, maar niet alle gestegen kosten kunnen worden doorberekend. “We zouden de prijs moeten verdrievoudigen en dat kunnen we onze klanten niet aandoen.” Het is des te zuurder voor de ambachtelijke bakkers dat supermarkten stunten met goedkoop brood en zo klanten inpikken. Uljee ergert zich daar enorm aan. “Ze verkopen hun fabrieksbroden voor spotprijzen, daar krijgen ze het echt niet voor gebakken, maar zij verdienen het terug op kratjes bier en wasmiddelen. Dat kunnen wij niet.”

Regeling helpt bakkers niet
Uljee hoopt dat Den Haag doordrongen raakt van de ernst van de problemen, omdat er bakkers echt op omvallen staan. Aan de huidige regeling (compensatie vanaf april volgend jaar bij een energieverbruik vanaf 12,5 procent) hebben de bakkers niets. “Geloof jij in sprookjes? Dit gaat helemaal niets doen voor de bakkers”, zegt Daniëlle Uljee cynisch. “Geen enkele bakker haalt de 12,5 procent. En de regeling komt ook veel te laat. Dat is zo frustrerend”, vervolgt ze.

De bakkers hebben een voorstel: het percentage moet omlaag. Ook zouden bedrijven geholpen zijn met een korting op de loonheffing voor ambachtelijke en arbeidsintensieve bedrijven. Daarmee zouden ze de verplichte stijging van de minimum jeugdlonen vanaf 1 januari kunnen opvangen.

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.