Officiële opening van Umar Rashid-Two Tongues

0
318

DORDRECHT – Afgelopen zaterdag vond de officiële opening van Umar Rashid-Two Tongues plaats in het Dordrechts Museum. Deze eerste museale solo tentoonstelling van Rashid in Nederland is iets waar het museum, naar de woorden van directeur Femke Hameetman: trots op is. ‘Rashid brengt met zijn kunst de geschiedenis eigenhandig in een nieuwe balans en biedt daarmee een alternatief voor de bestaande (kunst)geschiedenis en een perspectief voor de toekomst.’

Umar Rashid (1976, Chicago) is een verhalenverteller in de beeldende kunst. Hij geeft een draai aan de geschiedenis van wereldveroveraars. In zijn kleurrijke, humoristische, kritische en confronterende werken verbeeldt hij de 17e en 18e-eeuwse koloniale geschiedenis en de rol van Nederland daarin, deels met fictieve rolbezetting. Zijn schilderijen belichtten historische uitwassen in een virtuoze wraakoefening. ‘Niet dat wij nu beter zijn dan toen’, zegt hij. ‘Maar we zijn wel in staat tot het erkennen van wangedrag.’ Hij prikkelt en daagt uit; zet aan het denken zonder de les te lezen: goed en kwaad blijven om elkaar heen wentelen – zoals een slang die zichzelf in de staart bijt, maar die zichzelf ook altijd opnieuw vernieuwt, met het afleggen van zijn huid.
‘Niet dat wij nu beter zijn dan toen, maar we zijn wel in staat tot het erkennen van wangedrag.’- Umar Rashid

In Umar Rashid-Two Tongues zijn meer dan 30 werken bijeen gebracht van verschillende bruikleengevers uit binnen- en buitenland. Ook maakte Rashid 3 nieuwe werken voor de tentoonstelling die dus voor het eerst te zien zijn voor het publiek. Naast de tentoonstelling is er ook een interventie gedaan in de vaste collectie van het Dordrechts Museum. In de zaal met 19e eeuwse kunst is een werk van Rashid naast Gezelschap in de koepel Batavia’s Lust van David Bles gehangen. Deze interventie brengt sporen van het koloniale verleden in de vaste collectie aan het licht. Rondom dit thema is het museum ook een samenwerking aangegaan met Sidney Breidel en Rowan van der Stelt van Koloniaal verleden Dordrecht. Zij zullen een rondleiding ontwerpen waarin de werken van Umar Rashid een reflectie geven op de vaste collectie rondom het thema van kolonialisme.

Umar Rashid-Two Tongues is te zien van 29 oktober 2022 t/m 5 maart 2023 in het Dordrechts Museum.