Papendrechtse winkeldieven worden gesnapt

0
465
Archieffoto: politie

REGIO – Twee mannen uit Papendrecht die in Hendrik-Ido-Ambacht een Jumbo wilden bestelen, zijn van een koude kermis thuisgekomen. Ze werden tegengehouden door twee caissières, een gepensioneerd agent én een agent in burger. De laatste hield het duo aan.

Marcel van Daalhuizen, eigenaar van de Jumbo in kwestie, is onder de indruk van de aanhouding van de heren van 21 en 22 jaar oud. Hij heeft alles teruggezien op camerabeelden. “Er stonden twee mannen bij de klantenservice. Eentje leidde opzichtig de caissière af, terwijl de andere achterlangs krasloten probeerde te stelen.”

Snoeihard
Maar dan loopt er een klant langs. Een zestiger, die een gepensioneerde agent blijkt de zijn. Hij ziet wat de twee mannen doen en spreekt ze aan. “Er ontstond een discussie tussen de klant en de twee dieven en die worden steeds emotioneler”, zegt de Jumbo-eigenaar. Even lijkt het met een sisser af te lopen. Een van de mannen trekt de ander mee naar de uitgang van de supermarkt. Bij de deur rukt de man zich los van zijn compagnon. “Hij rent terug en slaat die man snoeihard in zijn gezicht.”

De twee jongens stuiven vervolgens weg, en dat zien caissières Kim en Irinka ook. “Zij zagen hoe de man geslagen werd en renden er achteraan. Ze gingen ze op straat achterna. Kim had er een bijna te pakken, ze kon hem zo ongeveer aanraken. Toen riep iemand: ‘Kijk uit, je weet niet of hij een mes bij zich heeft.’ Daarop hield ze haar hand in.”

Maar op het moment dat Kim en Irinka twijfelen, grijpt een agent in burger in. De agent zag de twee achter de mannen aanrennen en voelde aan dat iets niet in de haak was. “De agent in burger heeft ze beiden overmeesterd en de politie opgeroepen. Zij waren er binnen enkele minuten.”

Bril bij de opticien
Van Daalhuizen is trots op caissières Kim en Irinka. Heldhaftig noemt hij ze. En de oud-agent die een harde klap ontving? “Hij was net bij me in de winkel. We hebben samen koffie gedronken”, zegt Van Daalhuizen. De man is aanspreekbaar en redelijk in orde. “Zijn bril ligt bij de opticien en hij denkt dat zijn oog nog dik kan worden, maar dat moet nog blijken.”

Supermarkt op Zuid
Overigens is Van Daalhuizen niet onbekend met diefstal. Jarenlang had hij een supermarkt aan de Spinozaweg in Rotterdam-Zuid. “Toen werd er wel vier tot zes keer per dag op deze manier wat gejat.” Van Daalhuizen had toen expres een aantal sterke jongens voor hem werken in de winkel: iedereen die stal werd op ‘onorthodoxe wijze’ in de kraag gevat. “Zelf was ik toen ook topfit. Dat klinkt stoer, maar we moesten wat. We werden echt leeggeroofd.”

In Hendrik-Ido-Ambacht is het betrekkelijk rustiger, zegt Van Daalhuizen. “Maar ik zeg eerlijk: zonder die klant waren de dieven geslaagd. Als je ziet hoe slim ze te werk gingen en een hele goede caissière wisten af te leiden. Ze hadden alleen niet gerekend op een oud-politieman en twee caissières.”

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.